-

Sfântul mucenic Efrem, episcopul Tomisului

Pe data de 7 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântul mucenic Efrem, episcopul Tomisului. În aceeași zi sunt celebrați și alți sfinți episcopi martirizați la Cherson.

Sărbătoarea este cunoscută în calendarul ortodox sub numele de Sf. Mc. Ep. din Cherson: Vasilevs, Efrem, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor şi Elpidie.

Sfântul mucenic episcop Efrem este al doilea episcop cunoscut al Eparhiei Tomisului, care a ocupat un timp scaunul de pastor al Daciei Pontice, după sinaxarelor grecești și latine. Sfântul mucenic Efrem s-a născut în sudul Dunării din părinți creștini, care l-au crescut de mic în frică de Dumnezeu. Mergând să se închine la Sfintele Locuri, a rămas acolo și a fost făcut preot și slujitor la una din biserici. La vremea aceea în Imperiul Roman se slujea în limbile greacă, latină, siriană, și tracă.

Ajungând apoi ucenic al patriarhului Hermon al Ierusalimului (300- 314), a fost pregătit din tinerețe să propovăduiască Evanghelia lui Hristos la popoarele "barbare" de la Gurile Dunării și din jurul Pontului Euxin (Mării Negre). La începutul secolului IV a fost trimis de patriarhul Hermon să păstorească pe credincioșii daco-romani din Episcopia Tomisului, convertind la creștinism numeroși daci, români, goți și sciți.

În timpul păstoriei acestui fericit episcop, au fost martirizați pentru credință în Hristos zeci de creștini daco-romani surghiuniți în Dacia Pontică, ale căror sfinte moaște episcopul Efrem le răscumpăra, le îngropa în locuri tăinuite, înălța biserici de lemn sau de piatră peste ele și rânduia preoți să slujească noaptea Sfânta Liturghie.

În marea persecuție a lui Dioclețian din anii 304-305, fericitul episcop Efrem a fost prins, întemnițat și chinuit cumplit la Herson (Crimeea), pentru a se lepăda de adevăratul Dumnezeu și a se închina idolilor. Însă, mărturisind că este gata să-și dea viața pentru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, i s-a tăiat capul în anul 304.

În Biserica romano-catolică pe data de 07 martie – Ss.Perpetua si Felicitas.

Dumnezeul părinţilor noştri Care faci pururea cu noi după blândeţile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi, Ci , pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră. Amin!