-

Sfântul Gherasim de la Iordan

Pe data de 4 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Gherasim. A trăit în secolul VII. După ce s-a călugărit, s-a retras în pustiul Tebaidei și a întemeiat o mănăstire.

Atât de mult s-a împărtășit de viața dumnezeiască, încât și fiarele sălbatice i se supuneau.

Din scrierea vieții sale aflăm că într-o zi, pe când mergea prin pustia Iordanului, a întâlnit un leu fioros care răgea cumplit din cauză că îi intrase în labă un spin. Sfântul Gherasim îi scoate spinul și din acel moment leul nu-l mai părăsește pe Cuvios.

În acel timp, la mănăstire, Părinții aveau un catâr cu ajutorul căruia aduceau apa de la râul Iordan. Cuviosul Gherasim l-a pus pe leu să îl păzească pe catâr. Însă, într-o zi, leul s-a depărtat cam mult de catâr și a adormit. Câțiva negustori, trecând cu o caravană de cămile pe acolo și văzând catârul singur, l-au luat și și-au continuat drumul.

Cuviosul Gherasim, văzând că lipsește de la mănăstire catârul și crezând că leul l-a mâncat, i-a spus acestuia: "lucrul pe care îl făcea catârul îl vei face tu, slujind trebuințele manastirii”. Și leul s-a făcut de îndată ascultător și căra zi de zi apa de la Iordan pentru mănăstire.

După o vreme, negustorii s-au întors pe același drum. Și pe când treceau Iordanul, s-au întâlnit cu leul care împlinea lucrul catârului. Aceștia văzând leul, s-au speriat și au fugit. Leul a luat catârul de frâu și s-a întors la Sfântul Gherasim și cu câteva cămile.
Cuviosul Gherasim l-a eliberat pe leu de sarcinile pe care le primise.

După ce Sfântul Gherasim a trecut la cele veșnice, leul s-a dus la mormântul lui, și, răcnind cu putere, a murit.

În așezământul monahal de la Ierihon, Sfântul Gherasim a așezat anumite rânduieli în mânăstire, potrivit cărora cinci zile din săptămâna, monahii trebuiau să șadă în chiliile lor și să împletească coșnițe și presuri din trestie. În tot acest timp, ei nu trebuiau niciodată să aprindă focul și să se hrănească doar cu puțină pâine uscată și curmale. Ușa chiliei trebuia să rămână în permanență deschisă, ca oricine ar fi vrut să poată să intre și să ia orice dorește. Sâmbătă și duminică ei trebuiau să se adune în biserica mănăstirii. În aceste zile ei aveau masa de obște. Sfântul Gherasim însuși se conformă acestor rânduieli, fiind un exemplu pentru toți.

În Biserica româno-catolică pe data de 04 martie - Sf. Cazimir.

Locuitor puștiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, părintele nostru Gherasim, roagate lui Hristis Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Amin!

Foto: AS