-

Sfinții Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc

Pe data de 3 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc. Cei trei ajung în închisoare pentru că nu au renunțat la credința în Hristos.

Asclepiodot, conducătorul orașului Amasea, va încerca să-l ademenească pe Eutropie mai întâi prin invitația la o recepție bogată, iar mai târziu prin oferirea unei sume de bani, pe care Eutropie a refuzat-o amintindu-i guvernatorului că din cauza arginților, Iuda și-a pierdut sufletul. Ighemonul văzând că nu reușește să-l facă pe Eutropiu să aducă jertfă zeilor, le va cere lui Cleonic și Vasilisc acest lucru.

Însă, aceștia au răspuns: "Precum crede fratele nostru Eutropiu, cel întărit pe piatra credinței în Iisus Hristos, astfel și noi credem și ne întărim în Tatăl și în Fiul și în Sfântul Duh. Că nu va putea diavolul să ne despartă pe noi, pe care ne-a însoțit Hristos cu sfânta credință și cu dragostea Sa. Căci precum o sfoară, fiind împletită în trei, nu se rupe, astfel și noi, acești trei, vom rămâne tari. Și, precum Preasfânta Treime este nedespărțită, asemenea și noi suntem nedespărțiți cu credința și nedeosebiti cu dragostea." Pentru acesta mărturisire vor fi supuși la multe chinuri.

Ca răspuns, Însuși Hristos Dumnezeu li s-a înfățișat mucenicilor împreună cu îngerii Săi și cu Sfântul Teodor Tiron, spunându-le: „Priviti, a venit Mântuitorul să vă ajute, ca să aveți viață veșnică."

Sfinții Eutropiu și Cleonic au fost crucificați în orașul Pontine Amasea (Asia Mică) pe 3 martie 308. Sfântul Vasilisc a fost executat mai târziu, în orașul Komana.

Astăzi se face pomenirea morților.

În Biserica româno-catolică pe data de 3 martie - Sf. Cunegunda.

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin!