-

Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman

Pe data de 28 februarie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuviosului Ioan Casian. Născut în Scythia Minor (Dobrogea de azi), e considerat întemeietorul monahismului în Franța.

S-a născut în provincia romană Scythia Minor, în anul 360. A fost atras de mic de viața monahală. La vârsta de 17 ani, pleacă în Palestina împreună cu prietenul lui Gherman. Vor rămâne amândoi, timp de doi ani, într-o mânăstire din Betleem, unde se adâncesc în canonul vieții monahale.

Aceștia părăsesc Palestina pentru Egipt, în dorința de a cunoaște viața și învățătura marilor asceți.

În ciuda hotărârii lor de a rămâne aici, după un timp îi aflăm, tot împreună, la Constantinopol, unde îl cunosc pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Văzând curăția sufletească în care trăiesc cei doi, acesta îl hirotoneste diacon pe Casian și preot pe Gherman, potrivit vârstei lor. Alături de acesta, Casian își va desăvârși pregătirea teologică, după cum mărturisește în scrierile sale: "Eu sunt ucenicul și opera lui Ioan".

În anul 405, cei doi merg la Roma, unde încearcă să-l apere pe Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, care în anul 404 fusese exilat pentru a doua oară. Se presupune că aici, la Romă, Gherman a trecut la cele veșnice. Hirotonit preot, Casian ajunge la Marsilia, unde în anul 415, întemeiază două mânăstiri, una pentru bărbați și alta pentru femei. Sfântul Ioan Casian este considerat întemeietorul monahismului în Franța și ocrotitorul Marsiliei. Se pare că aici a murit în jurul anului 435.

Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-741).

Este numit "Mărturisitorul" deoarece în timpul persecuției iconoclaste a propovăduit cu fermitate adevărul de credință, împreună cu Sfântul Procopie Decapolitul, înaintea prigonitorilor sfintelor icoane. Pentru aceasta a fost închis în temniță, pătimind multe chinuri.

După moartea Împăratului Leon Isaurul, Sfântul Vasile Mărturisitorul a fost eliberat din temniță . A trăit că monah, în aspre nevoințe duhovnicești, până la mutarea sa la cele veșnice.

În Biserica romano-catolică pe data de 28 februarie facem pomenirea Sfântului Ioan Cassian, Sfântul Roman, Fericitei Antonia.

Doamne, Iisuse Hristoase pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri miluiește-ne pre noi. Amin!