-

Sfântul Porfirie, episcopul Gazei

Pe data de 26 februarie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Porfirie. E cunoscut pentru distrugerea celor opt temple idolești din cetatea Gaza, ridicând în schimb o biserică.

Acesta s-a născut din părinți bogați, în Tesalonic. La vârsta de 25 de ani a lepădat grija lumească și s-a retras în pustia Egiptului, unde va fi tuns în monahism.

După cinci ani de viețuire la o mânăstire din Egipt, ajunge la Ierusalim. Aici va fi hirotonit preot de către Pravliu, patriarhul Ierusalimului, și i se va încredința spre pază cinstitul lemn al făcătoarei de viață Cruci a lui Hristos.

După un timp, Dumnezeu i se descoperă spunându-i: "Dă-mi Mie visteria - adică lemnul Crucii - pe care am adus-o la tine, pentru că voiesc să te însoțesc cu o mireasă cu adevărat săracă, însă bună de obicei. Iar tu, luând-o pe ea, să o impodobesti, că să-și uite sărăcia cea dintai".

Era chemarea sa la treapta de episcop în cetatea Gaza, un loc cu multe altare păgâne
Aceștia auzind că vine Sfântul Porfire în ținutul lor, au pus pe cale spini, gunoi, au săpat gropi, au făcut fum necurat cu scopul de a-l întoarce din cale. Tot ce se întâmplă rău în cetate era pus pe seama venirii sale. Însă, Sfântul le răspundea numai prin minuni.

Sfântul Porfire va cere ajutor de la împăratul Constantinopolului și de la Sfântul Ioan Gură de Aur pentru a risipi templele idolești. Împărătesei îi va spune: "Ostenește-te pentru noi stăpână, ca pentru Hristos, iar El pentru osteneala ta îți va da un fiu, care va împărați înaintea ochilor tăi și mulți ani va viețui întru toată buna sporire a împărăției". După nașterea fiului vestit, împărăteasa Eudoxia îi va trimite bani Sfântului Porfirie pentru construcția unei biserici.

Acesta distruge cele opt temple idolești vestite din Gaza, iar în locul unui altar închinat zeilor va construit o biserică. Așa a făcut Sfântul Porfirie să se umple cetatea Gazei de slavă dumnezeiască. A trecut la cele veșnice în anul 420.

Tot în această zi, pomenirea sfintei mucenițe Fotini samarineancă, cu care a vorbit Domnul Hristos la fântână, și cei împreună cu dânsa.

În Biserică româno-catolică pe data de 26 februarie - Sf Alexandru.

Îndreptător credinței și chip blandetilor, învățător înfrânării te-a arătat pe ține turmei tale adevărul lucrurilor. Părinte Ierarhe Porfirie, roagă pe Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.