-

Sfântul Leon, episcopul Cataniei

Pe data de 20 februarie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Leon, episcopul Cataniei. Acesta est cunoscut pentru lupta sa cu vrăjitorul Eliodor, intrând alături de el în foc.

Sfantul Leon a trait in timpul imparatului Heraclie (641-668). Acest sfânt se trăgea din Ravena, fiind fiu de părinţi de neam ales şi binecredincioşi.

Acesta se ingrijea neincetat de saraci si bolnavi. La un moment dat si-a facut aparitia in Catania, vrajitorul Eliodor. Acest vrajitor insela poporul cu diferite inchipuiri. Va fi prezent si la o Liturghie, unde va face diverse vraji.

In urma acestui fapt, Sfantul Leon il va lega cu unul din capetele omoforului si il va duce in piata orasului. Aici va porunci sa se faca un foc mare si va intra in el impreuna cu vrajitorul Eliodor.

Sfantul Leon va iesi din foc nevatamat, in timp ce vrajitorul a fost ars cu desavarsire. Sfantul a pastorit multi ani episcopia Cataniei, aducand la credinta multe persoane si ajutand pe multi, fara sa tina seama daca sunt crestini sau nu. Dupa trecerea sa la cele vesnice, moastele sale au fost asezate in Biserica "Sfanta Lucia".

Tot astazi facem pomenirea Sfantului Mucenic Sadoc, episcopul si a Sfinţilor care s-au savarsit impreuna cu dansul in Persia, sub imparatul Savoriu al II-lea.

Sfantul Sadoc era succesorul mucenicului Simeon, prăznuit în 17 aprilie. Odată, Sadoc a avut un vis în care Sfantul Simeon îi povestea despre cum a pătimit el însuşi moartea ca martir. Înfăţişat în mare slavă la capătul unei scări care ducea în rai, Sfantul Simeon i-a spus: „Ridică-te până la mine, Sadoc, nu-ţi fie teamă. Ieri m-am ridicat eu, astăzi te vei ridica tu."

La puţin timp, împăratul Savoriu a reînceput persecuţia împotriva creştinilor, dând ordin ca Sfantul Sadoc împreună cu clerul şi enoriaşii săi să fie prinşi şi arestaţi, cerându-li-se lepădarea de Hristos Dumnezeu. Curajoşii martiri au răspuns: "Noi suntem creştini, ne închinam la un singur Dumnezeu". Toţi au fost condamnaţi la tăierea capului cu sabia. 128 la numar.

Tot astazi facem pomenirea Sfantului Agaton, episcopul Romei; Sfantului Cuvios Visarion.

In Biserica Romano-Catolica, pe data de 20 februarie, se face pomenirea Sfantului Elefterie.

„ Sfinţilor Apostoli, rugaţi-l pe Milostivul Dumnezeu să dea iertare de pacate sufletelor noastre. Amin!".