-

Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia

Pe data de 19 februarie, in Biserica Ortodoxa, facem pomenirea Sfintilor Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia. Sfintilor Cuviosi Marturisitori Evghenie si Macarie. Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, au trait in vremea imparatului Nero. Sfantul Arhip a fost episcop in cetatea Colose, din Frigia.

Sfantul Filimon a fost convertit la crestinism de Sfantul Apostol Pavel. In casa Sfantului Filimon se adunau crestinii pentru a participa la rugaciunea comuna. Sfanta Apfia, sotia lui Filimon, randuia biserica din casa ei.

Cand paganii din Colose au serbat-o pe zeita Artemida, Arhip, Filimon si Apfia au fost prinsi in biserica de pagani, si au fost dusi inaintea ighemonului Artocles.

Arhip refuza sa jertfeasca idolilor, fapt pentru care va fi ingropat pana la brau si ucis cu pietre. Sfintii Filimon si Apfia fiind supusi la multe chinuri, s-au savarsit muceniceste.

Tot astazi facem pomenirea Sfintilor Mucenici Maxim; Teodot, Isihie si Asclepiodota. Aceştia stând înaintea ighemonului, şi nevrând să se lepede de Hristos Dumnezeul, la multe chinuri au fost supuşi. Dar răbdând chinurile cu bucurie, au dobandit cu toţii cununa muceniciei. Dupa ce au fost tarati, batuti cu pietre, iar la final s-au savarsit de sabie.

In Biserica Romano-Catolica, pe data de 19 februarie, se face pomenirea Sfantului Mansuet.

„Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta; biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau. Amin!".