-

Sfântul Leon, Papă al Romei

Pe data de 18 februarie, in Biserica Ortodoxa, se face pomenirea Sfantului Leon, Papa al Romei. Papa Leon I este unul dintre sfintii Bisericii nedespartite ai primului mileniu crestin.

Leon s-a nascut in Italia intr-o familie crestina.  Ajungand arhidiacon al Papei Sixt al III-lea. Dupa moartea acestuia, Leon a salvat orasul de la distrugere, atunci cand Attila si hunii sai s-au apropiat de Roma. Sfantul, intampinandu-i imbracat in vesmintele arhieresti, a reusit sa negocieze cu Attila, facandu-l sa se retraga.

Sfantul Leon s-a afirmat si ca aparator al dreptei credinte impotriva ereziei lui Eutihie si Dioscor. In cadrul celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic de la Calcedon, tinut in anul 451.

Dupa multe zile de post si rugaciune, Sfantul alcatuieste o epistola pe care o trimite Sfintilor Parinti prezenti la Sinod. Preacuviosii parinti primind-o, au fost multumiti si o socoteau ca pe un stâlp al Ortodoxiei.

Sfântul Sinod, sprijinindu-se pe ea, s-a ridicat şi a stat împotriva ereticilor cu mai multã îndrăzneală, şi a biruit meşteşugirile de multe feluri ale ereticilor. Prin aceasta epistola, Sfantul Leon sustinea cu tarie cele doua lucrari si cele doua vointe in Hristos Dumnezeu.

Papa Leon I a trecut la Domnul in anul 461.

Tot astazi, facem pomenirea Sfantului Ierarh Agapit, episcopul Sindei.

In Biserica Romano-Catolica, pe data de 18 februarie - Miercurea Cenusii.

„Doamne Iisuse Hristoase, fiul Lui Dumnezeiu, pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri, milulieste-ne si ne pazeste pre noi. Amin!”.