-

Biserica din Densuş - de la templul dacic la mausoleu roman și apoi la biserică creștină

Știați că biserica ortodoxă română din Densus, Hațeg, jud. Hunedoara este consideratea cea mai veche din țară și una dintre cele mai vechi din Europa? Ea poartă hramul Sfântului Proroc Ieremia şi al Sfântului Ierarh Nicolae. În biserica din Densuş, slujbele se ţin neîntrerupt de şapte secole. Zidurile lăcaşului de cult au fost construite din rămăşiţele fostului oraş Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Construcţia ei este parcă o schiţă a formării poporului român.

Se pare că pe acest loc a existat iniţial un templu dacic, peste care romanii cuceritori au construit prin secolul III d.Hr. fie un templu al zeului Marte, fie un mausoleu închinat generalului Longinus Maximus, ucis de daci. Ceea ce este sigur este că între secolele IV d.Hr. - VII d.Hr. construcţia romană a fost transformată treptat în biserică creştină.

Forma şi arhitectura bisericii nu sunt specifice bisericilor creştine. Privită din lateral, din unghiul potrivit, biserica are forma apropiată de cea a unui porumbel iar altarul este orientat mai degrabă spre sud, decât spre est. De ce? Pentru că aşa erau orientate templele romane.

Forma finală, datează însă din secolul XIII d.Hr când s-au făcut ultimele modificări şi adăugiri importante. In sec. XIII, biserica era deja în funcţiune şi veche de mai bine de 500 de ani - fapt care o califică pentru titlul de "Cea mai veche biserică din România". Localnicii nu au aşteptat cu mâinile în sân vreme de 500 de ani să apară cineva care să facă modificarea finală din templu roman în biserică creştină, ci au contribuit în mod activ la transformare, aşa cum s-au priceput ei, mai degrabă cârpind şi peticind, cu ce aveau la îndemână - şi asta se poate vedea în stilul eterogen al construcţiei şi la diversitatea materialelor (re)folosite.

În interiorul bisercii se mai pot vedea şi acum valoroase fragmente de pictură murală, datând din 1443, opera unei echipe de maeştri, în frunte cu Ştefan, unul din primii zugravi români cunoscuţi. În zonă au fost descoperite elemente şi obiecte specifice, aparţinând dacilor. Sătenii din Ţara Haţegului spun despre biserica lor că lăcaşul a fost ridicat „de urieşi".

Biserica de la Densuş merită vizitată! În ea, lumina credinței străbune răzbate din fiecare piatră! E unul din monumentele extrem de valoroase ale noastre, ale românilor, o poartă reală spre trecutul care contează, o şansă de a înţelege mai mult despre istoria noastră!

Articole înrudite