-

Motivul pentru care femeile nu au voie pe Muntele Athos

O tradiţie străveche, transformată în lege, spune că pe Muntele Athos nu are voie să calce picior de femeie.

Legea Avatonului, care datează din secolul X este cea care interzice femeilor să ajungă pe muntele Athos. Potrivit legii, acestea nu au voie să se apropie pe o rază 500 de metri de coasta peninsulei grecești. Mai mult, se spune că pe muntele Athos, cunoscut oficial sub denumirea de Statul Monahal Autonom al Muntelui Sfânt nu se află nici măcar animale de sex feminin, cu excepţia păsărilor sălbatice.

De mai bine de 1000 de ani această lege este păstrată şi respectată cu sfinţenie. Temerare care, contrariate de stricteţea acestei măsuri, au încălcat legea de-a lungul timpului au fost, însă nici una nu a sfârşit cu bine după această experienţă.

Athos este singura republică monahală ortodoxă din lume (1830 de călugări, în 2011), ce culminează cu vârful Athon, aflat la 2033 metri altitudine. Tradiţiile monahale de aici datează încă din anul 800 î.Hr. Astăzi, Muntele Sfânt găzduieşte 20 de mănăstiri ortodoxe răsăritene şi 2.000 de călugări din Grecia, Bulgaria, Serbia sau Rusia.

Muntele este în mare parte auto-guvernat, fiind interzisă mişcarea liberă a oamenilor şi a bunurilor pe teritoriul său, în absenţa unei permisiuni formale. În consecinţă, multe dintre tradiţiile de pe Muntele Athos pot părea învechite pentru oamenii din exterior. De exemplu, ziua călugărilor începe odată cu apusul soarelui, pe model bizantin.

Dincolo de toate, muntele Athos este o enclavă a dreptei credinţe aflată mereu în grija Maicii Domnului, motiv pentru care locul este supranumit “Grădina Maicii Domnului”. De prezenţa acesteia aici este legată şi legenda care stă la baza măsurii de interzicere a acesului femeilor în acest loc sfânt.

Legenda spune că atunci când corabia în care se afla Maica Domnului s-a apropiat de țărm, toți idolii din munte au căzut cu fețele la pământ și s-au sfărâmat în mii de bucăți.

Maica Domnului a coborât pe mal şi, pentru că i-a plăcut locul, l-a binecuvântat şi L-a rugat pe Fiul ei să-i dăruiască aşezarea. După ce le-a vorbit despre Hristos, botezându-i, Maica Domnului le-a spus locuitorilor de aici: „O, fii luminaţi, ascultaţi: acest loc a fost sortit mie de către Fiul meu şi Dumnezeul vostru. Voim însă, nu veţi mai rămâne mult aici, pentru că pe muntele acesta voi trimite bărbaţi din toată lumea, ca să vieţuiască în curăţie, după chipul îngerilor.“

În acest fel, pe Muntele Athos nu au voie femeile, cu excepția Maicii Domnului. Singura cale pentru femei de a vedea dealurile şi mănăstirile străvechi este de la distanţă, în timpul unui tur cu vaporul.

Legenda mai spune că în momentul în care o femeie va pune piciorul pe Athos, muntele se va scufunda în mare.

Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul şi ale Apostolului Andrei, icoane făcătoare de minuni, dar şi un izvor a cărui apă se spune că ar vindeca de cancer. Asta găsesc bărbaţii pelerini care ajung fie şi pentru câteva zile pe sfântul munte Athos, în grădina Maicii Domnului. Sfântul munte al Athosului este o peninsulă legată de pământul Greciei în partea dinspre miază-zi, având celelalte trei părţi scăldate de Marea Egee.

Foto: Pixabay

Articole înrudite