-

Săptămâna Patimilor, cea mai aspră perioadă din Postul Paştelui

Săptămâna Mare încheie perioada de pregătire sufletească şi trupească pentru întâmpinarea celei mai mari sărbători creştine.

Cei care nu au putut să ţină post până acum , se străduiesc ca, cel puţin în această săptămână, să-l respecte. Totodată, această săptămână face parte dintr-o perioadă însemnată a anului bisericesc, aceea a Triodului, care cuprinde zilele pregătitoare Postului Sfintelor Paşti și Săptămâna Patimilor, o vreme de pocăinţă şi de îndreptare duhovnicească, aflam de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

În Săptămâna Mare, mulţi credincioşi încearcă să ţină post negru în unele din aceste zile, având credinţa că Dumnezeu îi fereşte de boli, le dă sănătate şi îi ajută pentru tot restul anului. În Săptămâna Mare e bine ca toţi credincioşii să fie împăcaţi cu toată lumea, să ierte şi să-şi ceară iertare.

Denia săvârșită în seara din Lunea Mare propovăduiește credincioșilor tema Mirelui, inspirată din „Pilda celor zece fecioare”.

În Lunea Mare femeile încep marea curățenie. Scot totul din casă afară, se aerisesc toate încăperile că să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiesc și se spală, se primenește tot, de la haine la așternuturi, pereți , geamuri.

”Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”, ghinion și neajunsuri , boli peste an asupra celor leneși și nepăsare pentru curățirea sufletească, trupească și a locului de viețuire rânduit de Mântuitorul Iisus Hristos.

Foto: pixabay

Articole înrudite