Străzile poleite din Baia Sprie – rămășite ale "drumului aurului" de altădată
Pare o poveste, însă în țara noastra, unde rar găsim drumuri astfaltate ca la carte, de care să fim mândri, exista câteva străzi pavate cu ... aur.
04 August 2017, 05:24
Baia Sprie, orașul minier din județul Maramureș are câteva străzi pe care, oriunde ai călca, este imposibil să nu fie o cantitate oricât de mică de aur. Despre această bogăție naturală ascunsă în pavajul stradal vorbește însuși primarul localității, Dorin Pașca : „Despre orașul Baia Sprie putem să spunem că are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate că nu este singurul din ţară. Ne-am întrebat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele. Da, chiar există pe orice drum de pe Dealul Minei, oriunde ai păși, dacă iei o piatră și o duci la analize, sigur găsești o mică cantitate de aur”.
Povestea metalului prețios de aici a început în jurul anului 1700 când, spun documentele vremii, existau 75 de exploatări aurifere și s-a terminat în anul 2006, când s-a închis ultima mină.
Orașul Baia Sprie, așezat pe valea râului Săsar, la poalele munților Gutâi, are o suprafață de 91 km pătrați. Înzestrat cu un peisaj natural deosebit, a fost în secolele XVIII, XIX și stațiune turistică.
Minele de aur i-au adus faima și au contribuit la dezvoltarea localității, viața locuitorilor de aici fiind strâns legată de extragerea aurului. Orașul a cunoscut de-a lungul timpului perioade de înflorire dar și regrese marcate de scăderea populației. Cea mai înfloritoare perioadă a fost în timpul împărătesei Maria Tereza, când populația a crescut de la 300 de locuitori la aproximativ 5000 de locuitori și a rămas constantă până la mijlocul secolului trecut.
Orașul maramureșean este singurul loc din România în care se pot vedea erele geologice ale exploatării.
Visul edililor locali este redeschiderea minelor de aici. Acest lucru ar fi o șansă unică de revigorare economică a zonei și ar redeschide "drumul aurului" de altădată: "Bazinul Minier al Maramureşului ar putea avea un drum al aurului iar oraşul Baia Sprie ar putea fi mijlocul acestuia. Acest drum ar putea începe la Nistru şi s-ar putea termina la Băiuţ."
Deși cei de aici cred în acest proiect și depun toate eforturile pentru a-l realiza, sunt constrânși, din păcate, de legislația în vigoare: „S-a tot vorbit de redeschiderea minelor și aici în Baia Sprie ne-am dori acest lucru. Deocamdată legile nu ne ajută, dar lucrăm și la asta. Cum am deschis spitalul închis de Guvern putem redeschide și minele. Noi avem mineritul în sânge”, spune edilul.