„Ulciorul nu merge de multe ori la apă”
Da, nu merge, pentru că nu se poate să tot faci un lucru rău și să nu ți se întâmple nimic ție celui care produci răul. "Ulciorul nu merge de multe ori la apă" se spune celor care insistă să tot înșele, și să fure pe ceilalți participanți la viața din care face parte chiar cel cu urciorul și care crede că păcălește la infinit oamenii de pe lângă el; se spune, de asemenea, și celor care mint și din minciuni construiesc o "realitate" imaginară în care ajung să creadă și ei cei ce știu că totul este o invenție.
30 Iulie 2014, 21:00
Brusc, într-o bună zi, iese totul la iveală și lumea construită din cărămizi false se prăbușește; suferă cei implicați, ba chiar și cei ce au provocat situația respectivă.
Partea bună a acestui proverb, pentru că întotdeauna proverbele au o imensă parte bună că doar de aceea sunt proverbe pentru a amenda ceva nelalocul său, este faptul că ne lasă să pricepem că absolut în toate cauzele urciorul se sparge punând în armonie lumea supusă greșelii. Sigur, se ridică și întrebarea, dacă folosim mai multe urcioare pentru a căra cu noi aceleași obiceiuri, minciuna, hoția, înșelătoria... nu cumva reușim să salvăm pentru eternitate obișnuințele care au generat proverbul? Că doar știm noi cum supraviețuiesc..." cele rele" chiar dacă "cele bune" se vor aduna să spele impostura, imoralitatea din lumea supusă greșelii!
Sursa foto: pixabay.com
Autor: Vasilica Ghiță Ene