„Preoţi ortodocşi bănăţeni, cu Sfânta Cruce, sub tricolor, în Decembrie 1989” - lansare de carte la 35 de ani de la Revoluţie
Mitropolia Banatului a lansat volumul 'Preoţi ortodocşi bănăţeni cu Sfânta Cruce, sub tricolor - Decembrie '89', semnată de preotul vicar Ionel Popescu, dedicată împlinirii a 35 de ani de la Revoluţia care a început în Timişoara, în care vorbeşte despre situaţia Bisericii în perioada comunistă şi prigoana la care au fost supuşi slujitorii ei, despre Catedrala Mitropolitană din Timişoara în zilele Revoluţiei, despre preoţii ortodocşi din mai multe localităţi care au pornit pe jos spre Timişoara, împreună cu enoriaşii, înainte de căderea regimului Ceauşescu, dar şi despre preotul conf. Constantin Jinga, împuşcat în 17 decembrie.
20 Decembrie 2024, 09:47
'Este un volum singular în peisajul bibliografic românesc, despre modul în care preoţii din Timişoara şi Arad şi din parohiile limitrofe au participat efectiv la manifestaţiile anticomuniste şi anticeauşiste din decembrie 1989, încă înainte de căderea regimului totalitar, încă din data de 16 decembrie, la Timişoara. Preotul Ioan Mura de la Calacea, de exemplu, apare cu tricolorul în mână chiar în ziua de 17 decembrie, după ce el participase deja la protestele din 16 decembrie, din Piaţa Maria. Am prezentat, de asemenea, o serie de aspecte despre prigoana la care au fost supuşi biserica şi slujitorii ei, înainte de 1989. Am abordat şi tema Catedralei Mitropolitane din Timişoara în zilele Revoluţiei, pentru că există încă foarte multe comentarii potrivit cărora au murit zeci de tineri pe treptele Catedralei întrucât ar fi fost închise uşile Catedralei. Ori, acest lucru nu poate fi documentate; nu există documente care probeze aşa ceva. Trebuie să spunem aceste lucruri, mai ales că există şi fotografii inedite şi documente întocmite de preoţii noştri chiar în acele zile fierbinţi de la Timişoara', a declarat, vineri, pentru AGERPRES, autorul volumului, preot Ionel Popescu.
Pentru o cât mai bună cercetare, părintele vicar a făcut o cercetare când era la studii în Germania, despre articole dedicate Catedralei Mitropolitane din Timişoara în zilele Revoluţiei şi despre modul în care au fost reflectate evenimentele de acum 35 de ani în ziarele germane 'Suddeutsche Zeitung' şi 'Frankfurter Allgemeine Zeitung', care poartă amprenta unicităţii.
Două materiale reliefează implicarea unor preoţi din Timişoara, Arad şi din localităţile rurale în mişcările revoluţionare, doi dintre ei deplasându-se la Timişoara pe jos sau cu camioanele, de la Biled şi Becicherecu Mic. Un material emoţionant este dedicat preotului conferenţiar dr. Constantin Jinga, împuşcat în ziua de 17 decembrie 1989, potrivit părintelui vicar Ionel Popescu.
'Preoţii de atunci, tineri fiind, parcă s-au aruncat în vâltoarea evenimentelor, făcând dovada unui curaj nebun. Preotul Mura avea acasă trei copii, la fel şi ceilalţi, aveau familii, copii. Ei nu s-au temut de eventualele repercursiuni, dacă Revoluţia nu ar fi învins, ci împreună cu protestatarii au cântat colinde, au aprins lumânări, au tras clopotele. revoluţia a fost sprijinită şi din punct de vedere moral, aici în Timişoara, în Banat, în general', a conchis preotul vicar Ionel Popescu. AGERPRES