Vaticanul îndoliat se pregăteşte pentru funeraliile papei
Vaticanul îndoliat va anunţa marţi data funeraliilor papei Francisc, decedat luni, în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 88 de ani, după o primă reuniune a cardinalilor, care vor avea, de asemenea, dificila sarcină de a-i alege succesorul, peste câteva săptămâni, transmite AFP.

22 Aprilie 2025, 10:08
Cardinalii au fost convocaţi la ora 09:00 (07:00 GMT) pentru o primă congregaţie generală, la finalul căreia ar trebui să fie anunţată data funeraliilor liderului Bisericii Catolice.
În conformitate cu regulile Sfântului Scaun, funeraliile ar trebui să aibă loc între ziua de vineri şi cea de duminică. Ca şi în cazul papei Ioan Paul al II-lea, în 2005, zeci de şefi de stat şi capete încoronate se preconizează că vor participa la ceremonia solemnă.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni seară că va participa la funeralii împreună cu soţia sa, Melania.
Deja slăbit de o pneumonie severă, primul papă sud-american şi iezuit din istorie a încetat din viaţă luni dimineaţă în urma unui accident vascular cerebral, la finalul unui pontificat de 12 ani marcat de o mare popularitate, dar şi de o opoziţie acerbă în sânul Bisericii.
Rămăşiţele sale urmează să fie transferate începând de miercuri de la reşedinţa Santa Marta la bazilica Sfântul Petru, unde vor fi expuse credincioşilor, fără catafalc, în conformitate cu dorinţa papei argentinian, care a dorit să introducă mai multă simplitate şi sobrietate.
În testamentul său, Jorge Bergoglio a precizat că doreşte să fie înhumat în bazilica Santa Maria Maggiore, într-un mormânt 'fără decoraţiuni', cu o singură inscripţie, numele său în latină: 'Franciscus'.
Luni seara, mii de credincioşi, dintre care unii veniţi cu flori sau lumânări, s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru, la apusul soarelui, pentru a se ruga.
Papa Francisc 'a încercat să-i facă pe oameni să înţeleagă că orientarea sexuală şi rasa nu contează în ochii lui Dumnezeu. Cred că este cel mai apropiat lucru de ceea ce a vrut să spună Iisus', a declarat pentru AFP Mateo Rey, un student mexican în vârstă de 22 de ani aflat la Roma.
- Omagii unanime -
Din Iran până în Germania, Statele Unite, UE, ONU, Liban, Israel şi Autoritatea Palestiniană, liderii mondiali i-au adus omagii unanime papei Francisc.
Şeful statului rus, Vladimir Putin, a salutat un 'apărător' al 'umanismului şi justiţiei', în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit celui care 's-a rugat pentru pace în Ucraina şi pentru ucraineni'.
Compatriotul său, celebrul fotbalist Lionel Messi, care l-a întâlnit pe regretatul suveran pontif, a vorbit despre 'un papă diferit, apropiat, argentinian... Odihneşte-te în pace, papa Francisc', a scris el pe Instagram.
Papa, care a fost externat la 23 martie, a avut numeroase apariţii publice în ultimele zile, în pofida recomandării medicilor, care i-au prescris odihnă strictă timp de două luni.
După ce a părut epuizat duminică, la celebrarea Paştelui, el a făcut totuşi o baie de mulţime în piaţa Sfântul Petru în 'papamobil'.
De-a lungul pontificatului său de 12 ani, 'Papa Francesco' a apărat neobosit migranţii, mediul înconjurător şi justiţia socială, fără a pune la îndoială poziţiile Bisericii în privinţa avortului sau a celibatului preoţilor.
Adversar ferm al comerţului cu arme, fostul arhiepiscop de Buenos Aires a rămas totuşi neputincios în faţa conflictelor din Ucraina şi Orientul Mijlociu, în pofida nenumăratelor apeluri la pace.
Acest politician, cu sinceritatea sa abrazivă, a încercat totodată să reformeze Curia - guvernul central al Sfântului Scaun - roasă de inerţie, să dezvolte rolul femeilor şi al laicilor şi să facă ordine în finanţele sulfuroase ale Vaticanului.
Confruntat cu drama pedocriminalităţii în sânul Bisericii, el a ridicat secretul pontifical şi i-a obligat pe clerici şi pe laici să raporteze cazurile superiorilor, fără a convinge, însă, asociaţiile victimelor, care l-au criticat pentru că nu a mers suficient de departe. AGERPRES