-

Personalitatea zilei: Johann Sebastian Bach

Profunzimea este ceea ce-i caracterizează opera, fiind cunoscut pentru armoniile baroce ample, demonstrate în corale şi compoziţii pentru orgă. Poziţia sa printre cei mai mari compozitori ai lumii nu a fost niciodată contestată.

Johann Sebastian Bach s-a născut în 31 martie 1685.
Johann Sebastian Bach a venit pe lume într-o familie în care muzica era o profesie şi o pasiune. Atât tatăl său cât şi unchii erau muzicieni profesionişti, iar fratele său s-a remarcat la rândul lui ca şi compozitor. După încheierea studiilor, Bach a lucrat o vreme ca profesor de muzică şi organist în biserici protestante, o perioadă care i-a adus în trusa de unelte influenţa muzicii religioase.
A compus la rândul său sute de piese pe teme biblice, precum Patimile apostolilor Matei şi Ioan, dar avea mult succes şi cu bucăţile pentru corurile studenţeşti. Totuşi, personalitatea sa făcea să aibă o relaţie dificilă cu angajatorii, ceea ce ducea la schimbarea frecventă a locului de muncă. A fost numit compozitor al Curţii în 1736, calitate în care a înţeles să compună muzică laică, precum cantate şi chiar melodii pe care nobilimea putea dansa. În 1747 a fost primit de împăratul Frederick al Germaniei. Împăratul a interpretat o temă muzicală, provocându-l apoi pe Bach să compună ad-hoc o fugă pe tema propusă. Bach s-a conformat şi a cântat o fugă în trei părţi, mulţumind probabil augusta figură imperială.
Ultimii ani ai vieţii i-a petrecut în Leipzig. A adoptat în această perioadă o polifonie amplă cunoscută ca stile antico, dar nu a pierdut aprecierea faţă de muzica unei generaţii mai tinere, precum cea a lui Goldberg, propriul său elev. A încetat din viaţă în 1750.

RADOR
Foto: Pixabay