-

Frida Kahlo - parfumul senzualității

Scris de

Anii '30 au emanat parcă din totdeauna un parfum al senzualității, al feminității. Rochii mulate, care puneau accent pe forme, materiale strălucitoare, un machiaj bine desenat, cu buze și spâncene perfect conturate, păr lung, coafat în bucle lejere – tote acestea făceau parte din armamentul cu care vedetele ieșeau la înaintare.

Dar în aceeași perioadă a existat și o femeie care a reușit să se afirme și să se facă cunoscută în ciuda faptului că reprezenta exact opusul tuturor celor de mai sus, una dintre primele reprezentante ale feminismului: Frida Kahlo. Iar după mai bine de jumătate de secol, dormitorul artistei și șifonierul ei se... deschid pentru public, revelând ținutele sale inovatoare, bijuteriile și parfumurile sale.

Bluzele largi, țărănești, fustele lungi și colorate, modelele cu flori pe care Frida le-a purtat cu atâta grație la evenimente din jurul lumii, toate au inspirat și continuă să inspire încă milioane de oameni, iar artiști precum Madonna sau Gwen Stefani sau chiar oameni din industria modei, precum Jean Paul Gaultier, se întorc încă la imaginea din anii '30 a artistei mexicane pentru creațiile lor.

Convinsă fiind că hainele trebuie să exprime ceea ce ești cu adevărat în interior și să spună o poveste, Frida nu se sfia să poarte culori puternice și accesorii extravagante. Dar hainele și accesoriile erau pentru ea și un soi de armură, un aliat care îi ascundea problemele, atât fizice cât și emoționale, chiar ea spunând că se folosea de haine pentru a-și ascunde imperfecțiunile trupului.

Când, în 1954, Frida Kahlo a murit, soțul ei, Diego Rivera, a ordonat ca toate lucrurile ei să fie închise sub cheie timp de 15 ani. El a murit trei ani mai târziu, dar ordinul lui s-a menținut în vigoare timp de 50 de ani, până în 2004, când managerul și prietenul lui Rivera, care s-a îngrijit ca totul să rămână închis, a murit iar în 2007 creatorii de modă s-au inspirat din trei dintre ținutele artistei mexicane pentru colecțiile lor.

Este însă pentru prima oară, după mai bine de jumătate de secol, în care toate hainele, pantofii, bijuteriile, parfumurile și fotografiile Fridei Kahlo, care încă mai poartă mirosul artistei, un amestec de parfum și tutun, sau unele chiar pătate de vopsea, sunt deschise pentru public.

Printre exponatele care vor putea fi vizionate în Mexico City se numără un cercel din perechea primită de artistă de la Pablo Picasso, care apare (împreună cu perechea sa, care nu s-a mai găsit de atunci) într-unul dintre tablourile artistei din 1940, rochia Tehuana, rochia sa reprezentativă, numită după femeile indiene care obișnuiau să-i coasă bluzele și rochiile unicat, dar și parfumurile sale preferate: Shocking de Elsa Schiaparelli, apărut în 1937, Tabu, apărut în 1932 și Emir, din 1936, acestea două din urmă create de casa de parfumerie Dana.

Un text de Simona Lazăr și Magda Nedelcu

 Foto: Pixabay