-

Muzeul Relațiilor Rupte

Scris de

Un ursuleț de pluș ce stă cuminte pe un stand alb. Alături de el, pe notița explicativă, fosta proprietară a jucăriei își varsă năduful: “Au venit împreună. Ursulețul de pluș a rămas, dar prietenul meu a plecat cu o altă fată”.

Puțin mai mai în față, un telefon mobil, vesel colorat, oferă o poveste mai puțin veselă: “Mi-a dat telefonul lui ca să nu-l mai sun”. Alte sute de obiecte, povești care de care mai diferite, toate legate însă de același subiect: relații destrămate. Ce fel de loc adună laolaltă asemenea martori ai iubirilor pierdute? Muzeul Relațiilor Rupte din Zagreb, Croația.

Exponatele, adunate cu sutele din întreaga lume, spun povești pline de umor, dar și de nostalgie, durere sau chiar ură.

Poriectul l-au pornit acum 10 ani tot doi oameni dezamăgiți în dragoste: designerul Drazen Grubisic și producătoarea de film Olinka Vistica. După ce s-au despărțit, după o relație de patru ani, a survenit chestiunea împărțirii bunurilor comune. “Cu boxele și televizorul e mai ușor, dar ce faci cu acele mici obiecte și cu amintirile pe care le reprezintă?”, se întreabă Vistica. Aceeași întrebare se pare că și-a pus-o și în momentul despărțirii. |n glumă, fostul ei iubit i-a răspuns: “Simplu, vom face o expoziție”. Și exact asta au făcut. La început, era vorba doar de câteva lucruri, reprezentanți ai relației lor rupte, dar apoi expoziția a plecat într-o excursie în jurul lumii, căpătând de la oamenii de pretutindeni noi și noi dovezi că și iubirea care nu durează are valoare.

Exponatele, obiecte cât se poate de banale, precum o hartă, o bluză, o oglindă de mașină, poate că nu ar însemna nimic fără poveștile din spatele lor. Fiecare obiect reprezintă o poveste intimă de viață care, deși nu are legătură decât cu persoanele implicate, atinge totuși inimile tuturor celor care au iubit vreodată. Iar sentimentele expuse, precum poveștile, sunt șI ele din cele mai variate. O femeie a donat muzeului un topor pe care l-a folosit, cuprinsă de mânie, pentru ciopârțirea obiectelor partenerei sale, care plecase cu o altă femeie. O altă femeie a donat o pereche de sâni din gips, despre care spune cu umor că obișnuia să-i poarte pentru a-i stimula apetitul sexual al fostului iubit. Un banal deschizător de sticle în formă de cheie spune una dintre cele mai emoționante povești ale expoziției. “Mi-ai vorbit de dragoste, mi-ai dat mici cadouri în fiecare zi; acesta este doar unul dintr ele. Cheia inimii tale. M-ai dat peste cap, dar nu ai vrut să faci dragoste cu mine. Am realizat cât de mult mă iubeai doar după ce ai murit de SIDA”, mărturisește biletul explicativ.

Muzeul pornit dintr-o glumă între doi foști iubiți a ajuns acum unul dintre cele mai apreciate muzee contemporane din lume și a câștigat chiar premiul Kenneth Hudson pentru cel mai inovativ muzeu la gala Muzeului European al anului, în 2011

Un text de Simona Lazăr și Magda Nedelcu