-

Un artist, o operă de artă: Fra Angelico - „Noli me tangere”

Scris de

De la începutul secolului XV datează o lucrare care face parte din seria „Noli me tangere” a cunoscutului artist Fra Angelico (Giovani da Fiesole, 1387-1455).

Acesta a fost un pictor-călugăr considerat adesea de istoricii artei ca fiind exponențial pentru Școala florentină, deși el a fost un solitar, fără maeștri și fără discipoli, „izolat în timpul său” și „visător pios”.

Legenda spune că fratele lui Giovanni, Benedetto, ar fi fost cu mult mai talentat; dar, la intrarea celor doi în ordinul dominican, tocmai acesta avea să renunțe la pictură. Regele Carol I a achiziționat o copie a acestei lucrări pentru colecția sa personală (aflată acum, în cea mai mare parte a sa, în Galeria de Artă Europeană a Muzeului Național de Artă al României).

„Noli me tangere” din colecția regală românească uimește prin frumusețea ei, deși nu este un original, ci o copie realizată probabil chiar în timpul vieții maestrului sau puțin după moartea acestuia, în 1455.

Hristos este pictat într-o grădină – posibil cea de pe dealul Ghetsimani – înveșmântat în alb, „cu un surâs care îi luminează aureola” (Bachelin), cu mâna binecuvântând-o pe păcătoasa Maria din Magdala, îngenuncheată și la fel de hieratică, în rochia ei roz, ca și Iisus. „Chiparoși negri se profilează pe fondul de aur care fac să se detașeze cele două personaje „la care regăsim modul umil și emoționant de a simți specific lui Fra Angelico”.

Simona Lazăr