-

Expoziţie "Dumitru Prunariu, primul român în cosmos"

La Muzeul Militar Naţional din Bucureşti este vernisată expoziţia "Dumitru Prunariu, primul român în cosmos". Evenimentul este fi deschis publicului până la sfârşitul anului, iar vizitatorii pot vedea obiectele care au fost utilizate la bordul navetei spaţiale şi al staţiei orbitale, inclusiv costumul de cosmonaut a lui Dumitru Prunariu.

Radio Romania Actualitati a realizat un interviu cu fostul astronaut român.
Vorbim la 40 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic. Cum a fost?

Dumitru Prunariu: Momentul marcării acestui zbor cosmic îmi generează în continuare nişte trăiri deosebite. A fost un eveniment care mi-a marcat în mod definitiv viaţa, activitatea, m-a plasat pe o altă orbită, nu numai fizică, ci şi profesională şi în continuare, chiar la aproape 69 de ani, caut să reprezint România în mediul internaţional, în mediul diplomatic, ştiinţific şi să îmbin experienţa mea de o viaţă în acest domeniu pentru a aduce un plus valoare la ceea ce realizează ţara noastră acum în acest domeniu şi unde este integrată pe plan international în acest domeniu. Conduc, în calitatea de vicepreşedinte, un grup de lucru care elaborează Agenda Spaţială 2030 a ONU.

Deci, sunteţi un vizionar, chiar.

Dumitru Prunariu: Încerc să fiu vizionar. Pentru cei care au copii, încurajaţi-vă copiii să viseze, să viseze spre stele, să viseze spre cer şi să ajungă cât mai sus în profesia lor, chiar dacă aceea nu va fi de cosmonaut.

Amintim că până la sfârşitul acestei luni, cei interesaţi îşi pot depune candidaturile pentru un post de astronaut pe site-ul Agenţiei Spaţiale Europene, noteaza Radio Romania Actualitati.

Foto: pixabay