-

Turnul de la Grădinari: Provocare pentru istorici, restauratori şi autorităţi

Originea acestui monument istoric este controversată, ceea ce, din punct de vedere turistic, poate fi un argument pentru reabilitarea şi includerea sa într-un circuit turistic alături de cetăţile medievale de la Mehadia, Ilidia, Caraşova şi Grădinari.

La sfârşitul acestei săptămâni, Cristian Gâfu, prefectul judeţului Caraş-Severin, împreună cu Dan Stan, subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, analizând modul de organizare al alegerilor locale, au făcut un "ocol" până la Turnul de la Grădinari, monument care scrutează, maiestuos şi singur, o parte a Văii Caraşului.

Un prim punct de vedere susţine că Turnul cimitirului fostei localităţi Cacova, aflat pe raza localităţii Grădinari, este rămăşiţa unei biserici construite în perioada 1731-1779 şi demolată în 1906.

Istoricii sunt însă de altă părere. Reputatul istoric Ionel Bota susţine în lucrarea "Ordinul Cavalerilor Teutoni în Ţara Caraşului", o cu totul altă variantă. Conform istoricului, turnul este una din urmele lăsate în Banat de Ordinul Teuton "Order der Bruder vom Deutschen Haus St.Mariens in Jerusalem".

"Prin documentul din 7 mai 1211, teutonii sunt colonizaţi în Ţara Bârsei (Burzenland) pentru apărarea graniţei de sud-est a Transilvaniei, obţinând privilegii solide precum scutiri de vămi şi dări, dreptul de a apela la judecata regală, dreptul de a ţine şi a organiza târguri, de a ridica numai cetăţi din lemn, scoaterea lor de sub jurisdicţia voievodului Transilvaniei."

Istoricul e de părere că Turnul din Grădinari, şi azi în picioare, a făcut parte dintr-o organizare militară cândva extinsă, după 1250. "Nu ne gândim la argumentul reliefului favorabil, dar ne gândim că documentul din 1378, amintind biserica de lemn pe fundament de piatră, de pe moşia Valea ("ecclesia partim in lignis et partim in lapidibus constructa"), ar explica în ce masura vorbim de astfel de continuităţi. Credem că turnul e parte dintr-o construcţie care nu avea, la început destinaţie religioasă."

Cristian Gâfu, prefectul judeţului, a solicitat ca, în cel mai scurt timp, conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin, împreună cu Primăria şi Consiliul Local Grădinari, să stabilească regimul juridic al acestui obiectiv cultural, să elaboreze un proiect/strategie de restaurare şi punere în valoare culturală şi turistică, respectiv să identifice sursele de finanţare necesare implementării proiectului/strategiei.

Prin valorificarea Turnului de la Grădinari din punct de vedere cultural, istoric, turistic si natural, Consiliul Local Grădinari trebuie să urmarească ca apariţia Grădinariului pe harta turistică a judeţului, aspect ce ar determina o dezvoltare economică a comunei, cu posibilitarea de a se crea noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor.

Potenţialul turistic al judeţului nostru, cu vestigii istorice şi arii naturale protejate, recunoscute de către Ministerul Culturii sau UNESCO, este un avantaj important care trebuie exploatat corespunzător.

Reabilitarea Turnului de la Grădinari şi valorificarea sa sunt acţiuni de importanţă majoră pentru dezvoltarea economică a comunei. Consiliile locale care au în administraţie astfel de patrimonii istorice, culturale şi naturale, au un avantaj pe care trebuie să-l exploateze, deoarece orice plus economic reprezintă un salt al calităţii vieţii locuitorilor din zonele respective.

Sursa: Radio Resita

Foto: https://ro.m.wikipedia.org/