-

În Spania creşte rata de reproducere a noului coronavirus

Rata de reproducere a virusului creşte în Spania. Numărul de cazuri zilnice se apropie din nou de 1.000, după ce în luna iunie media zilnică era de 250.

Mai multe localităţi au fost puse în carantină, iar un lider regional acuza autorităţile de la Madrid că nu ar fi luat măsuri suficiente în aeroporturi, pe unde au intrat persoane infectate care au contaminat apoi sute de oameni.
Toate regiunile sunt afectate, iar unele localităţi sau cartiere au fost izolate. Cel mai recent este municipiul Totana din regiunea Murcia, al cărei lider regional se plânge că în Aeroportul Barajas din Madrid cei care vin din străinătate nu sunt supuşi unui control riguros. Din această cauză - a spus oficialul -, două persoane care au sosit din Bolivia infectate au contaminat alţi 160 de oameni. Unii specialişti acuză guvernele regionale că nu au pregătit sistemul medical cu personalul necesar pentru a pune capăt epidemiei, dar şi autorităţile centrale, pentru că au permis relaxarea măsurilor prea repede. Experţii mai atrag atenţia că cea mai mare problemă este lipsa unui număr suficient de aşa-numiţi trackeri, însărcinaţi cu identificarea, localizarea şi neutralizarea a focarelor de infecţie. Aceştia acoperă - în Madrid şi Catalonia, de exemplu - regiunile cele mai populate, doar 10% din necesar. Din această cauză şi celelalte regiuni sunt afectate, pentru că se circulă fără restricţii între provincii şi este perioadă de concedii.

RADOR
Foto: Pixabay