-

Clanurile mafiote se folosesc de criza provocată de pandemia de coronavirus

Trecutul ne arată că organizaţiile criminale au triumfat în fiecare epidemie. La umbra crizei provocate de pandemia de coronavirus, mafia înfloreşte. Poate Europa să se protejeze de maşinaţiile clanurilor mafiote?

Starea de urgenţă reprezintă condiţia cea mai prielnică pentru afacerile care se mişcă rapid, la adăpostul luminii slabe a amurgului. Europa realizează că a întârziat să încerce să prevină al doilea val de infectări cauzate de coronavirus, scrie cotidianul FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG.

De fapt, nu vorbim despre un al doilea val, ci tot despre primul, al cărui atac asupra lumii este departe de a se fi terminat. Uniunea Europeană nu are niciun plan pentru stoparea spălării banilor şi pentru evitarea uzurilor economice cauzate de pandemie (nici America nu reuşeşte să alcătuiască un plan de intervenţie mai bun). Clanurile mafiote folosesc criza pentru a-şi muta banii murdari mai repede, deoarece sunt mai puţine controale. Este bine cunoscut faptul că măsurile de combatere a spălării banilor funcţionează cel mai bine atunci când ţările se află într-o stare economică bună. În schimb, atunci când se confruntă cu o lipsă de fonduri şi când piaţa economică se prăbuşeşte, toată lumea are nevoie de bani şi acela este momentul în care multe persoane nu vor să mai ştie exact de unde provin aceştia. Când nu există pâine, abia dacă mai întreabă cineva din ce brutărie a fost cumpărată, iar clanurile mafiote folosesc această veche regulă în avantajul lor. Prin urmare, credinţa că mafia este o problemă pur italiană este la fel de greşită precum credinţa că răspândirea coronavirusului este un fenomen local.

RADOR
Foto: Pixabay