-

Măsurile de siguranţă sanitară aplicate în şcolile din Franţa. Detalii bine de știut

În Franţa, peste 12 milioane de elevi au revenit în bănci, în condiţiile unui protocol sanitar strict impus în învăţământ din cauza epidemiei provocate de coronavirus.

Singurul rabat este distanţarea socială, care ar fi redus numărul locurilor din şcoli, în condiţiile în care autorităţile spun că este esenţială prezenţa tuturor copiilor la ore.
Masca de protecţie este obligatorie pentru toţi elevii de peste 11 ani, precum şi pentru toţi adulţii, profesori sau personal auxiliar, pe toată perioada prezenţei în unităţile de învăţământ, în timpul orelor şi în pauze. Excepţiile le reprezintă orele de sport şi de muzică, precum şi intervalul orar dedicat servirii prânzului la cantinele şcolare. De asemenea, dezinfectarea mâinilor se va face în mod sistematic de mai multe ori pe zi. În schimb, în grădiniţele, şcolile şi liceele din Franţa s-a renunţat la distanţarea fizică în clase, cu scopul de a permite accesul tuturor la ore. Dacă ministrul francez al educaţiei spune că nu noul protocol sanitar este simplu şi clar, unele cadre didactice susţin că există semne de întrebare privind organizarea cantinelor şi a recreaţiilor. Şcoala a început în cele mai normale condiţii posibile - a declarat premierul Jean Castex, care a participat la ceremonia de deschidere a noului an şcolar, organizată la o şcoală primară dintr-un orăşel din centrul Franţei.
Jean Castex: „Guvernul a luat măsurile necesare pentru a putea depăşi toate dificultăţile, astfel încât părinţii, profesorii, elevii să se simtă în siguranţă. Trebuie să fim cu toţii vigilenţi faţă de acest virus, însă viaţa şcolară trebuie reluată în forţă. Este interesul naţiunii şi este în interesul copiilor.”
Potrivit datelor oficiale, în Franţa virusul continuă să circule activ. Aproape 5.000 de cazuri noi şi peste 50 de focare au fost raportate în ultimele 24 de ore, însă numărul cazurilor grave este stabil - puţin peste 400 de pacienţi COVID sunt internaţi în prezent la reanimare.

RADOR
Foto: Pixabay