-

Absențe pentru neparticipare, note fără acordul părinților. Iată care sunt noile reguli ale cursurilor online

Doar două zile ne mai despart de începutul unui nou an școlar, unul cu totul ieșit din tipare, ce constituie o provocare atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori.

Anul școlar 2020 – 2021 stă sub semnul unor necunoscute majore datorate pandemiei de Covid-19. Cum se vor defășura orele? Ce măsuri trebuie respectate? Cum se va face predarea? Cât timp și în ce condiții de siguranță vor petrece copiii noștri la școală?... sunt câteva dintre întrebările pentru care nu s-a făcut lumină încă.

Fiind o situație cu totul nouă și delicată, mai mult ca sigur că toate se vor așeza încet-încet, pe parcurs, din mers…

Cert este că elevii nu vor scăpa de cursurile online … acestea își vor face loc în porgrama școlară în multe dintre școli, în paralel cu prezența fizică la școală, după mult discutatul scenariu al școlii hibrid.

Pentru a clarifica lucrurile, Ministerul Educației a emis cu trei zile înaintea începerii noului an scolar un nou ordin de ministru cu regulile pentru predarea online. Este vorba despre Ordinul 5.545/2020, document semnat pe 10 septembrie și publicat pe 11 septembrie în Monitorul Oficial.

Iată care sunt cele mai importante reguli în ceea ce privește școala online, care se adresează tuturor profesorilor, elevilor și părinților, dar și directorilor de școli și grădinițe și inspectoratelor școlare.

1. Profesorii nu mai trebuie să pună note cu acordul părinților

Documentul reglementează și acordarea notelor pentru școala online. Spre deosebire de “instrucțiunea” din primăvară, profesorii pot pune note sau pot da calificative elevilor, fără să mai aibă acordul cuiva.

“În cadrul activităților de predare-învățare-evaluare prin intermediul tehnologiei și al internetului, progresul educațional al elevilor poate fi evaluat de cadrele didactice, prin acordarea de note/calificative, în conformitate cu legislația în vigoare, utilizând instrumente specifice de evaluare”, se arată în document.

2. Elevii care nu vor participa la orele online vor primi absențe.

3. Este interzisă înregistrarea cursurilor predate online.

4. Părinții pot participa la ore cu elevii minori.

Ce “obligații” va avea școala

“Unitatea de învățământ, în calitate de operator de date cu caracter personal, are obligația de a institui o serie de măsuri tehnice și organizatorice privind protejarea și păstrarea datelor cu caracter personal care să vizeze:

• a) securitatea în mediul online
• b) asigurarea confidențialității datelor;
• c) preîntâmpinarea riscului pierderii de date;
• d) împiedicarea modificării datelor cu caracter personal;
• e) interzicerea accesului neautorizat la datele cu caracter personal”, potrivit textului metodologiei.