-

Comisia Europeană propune reformarea sistemului de azil

Comisia Europeană propune reformarea sistemului de azil, care nu mai prevede cote obligatorii pentru primirea refugiaţilor. Se introduce în schimb ideea unor contribuţii flexibile din partea statelor membre şi a unui mecanism de solidaritate obligatorie, care ar urma să fie activat atunci când una dintre ţările membre ale Uniunii se află sub presiune sau într-o situaţie de urgenţă.

Comisia vrea, totodată, verificări amănunţite la frontierele externe ale Uniunii şi un sistem comun de returnare. Şefa executivul comunitar, Ursula von der Leyen, a vorbit astăzi, la prezentarea propunerilor, despre solidaritate şi partajarea responsabilităţilor.
Ursula von der Leyen: „Europa trebuie să renunţe la soluţiile de moment şi să pună la punct un sistem predictibil şi pe deplin funcţional de gestionare a migraţiei. Sunt convinsă că propunerile făcute astăzi de Comisie reprezintă un fundament solid pentru acest lucru. Acest pachet se bazează pe un echilibru între responsabilitate şi solidaritate între statele membre. Cu toţii ne bucurăm de beneficii, în acelaşi timp, însă, trebuie să suportăm în comun povara. Suntem conştienţi cu toţii că trebuie să reclădim încrederea între statele membre şi să le oferim cetăţenilor speranţa că putem să ne ocupăm de problema migraţiei ca o adevărată uniune.”
Mai multe organizaţii umanitare critică noile propuneri. Oxfam spune chiar că executivul comunitar a cedat în faţa guvernelor anti-imigraţie. Italia crede că a fost făcut un pas important înainte, dar încă insuficient. Pentru a fi puse în practică, propunerile trebuie să primească acceptul tuturor statelor membre şi al Parlamentului European.

RADOR

Foto: Pixabay