-

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, nu a fost primit de Suveranul Pontif

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a mers la Roma şi Vatican, însă nu a fost primit de Suveranul Pontif, care a transmis că nu acceptă vizite ale politicienilor aflaţi în campania electorală.

Pompeo spera să poate obţine sprijinul Sfântului Scaun în noul război rece dintre Statele Unite şi China, în condiţiile în care Donald Trump a solicitat Vaticanului să nu reînnoiască un pact bilateral de doi ani cu Beijingul cu privire la numirea episcopilor catolici ai comunităţii din China, cu acordul Partidului Comunist Chinez. Pompeo a fost primit de arhitectul acordului, secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, dar discuţiile au avut loc într-un moment cât se poate de nepotrivit, asta pentru că Vaticanul a fost implicat recent într-un scandal care vizează achiziţionarea unei clădiri din Londra, prin intermediul unui circuit opac de intermediari.
În cele două zile la Roma, liderul american s-a declarat foarte îngrijorat în discuţiile cu premierul Giuseppe Conte şi cu ministrul de externe Luigi di Maio, faţă de atitudinea Partidului Comunist Chinez care încearcă să folosească chiar şi în Italia influenţa economică în scopuri strategice. ,,Atunci când investesc, nu o fac pentru a construi parteneriate sincere cu beneficiu reciproc."ž - a comentat Pompeo, solicitând Guvernului de la Roma să ia în considerare cu atenţie securitatea naţională şi confidenţialitatea datelor cetăţenilor săi. Secretarul american a cerut încă din prima zi Suveranului Pontif să dea dovadă de curaj în combaterea persecuţiilor religioase, în special în China. ,,Nicăieri libertatea religioasă nu este sub un asalt mai puternic, decât este în prezent în China."ś - a comentat Pompeo care însă nu a fost primit de Papa Francisc în audienţă, ca anul trecut, deoarece în general Suveranul pontif nu doreşte să discute cu personalităţi politice aflate în campanii electorale în ţările de provenienţă. Vizita la Vatican de astăzi a secretarului american de stat Mike Pompeo a avut loc pe fundalul unui scandal financiar de proporţii provocat de o afacere imobiliară costisitoare la Londra. Încă de anul trecut, procurorii Sfântului Scaun au declanşat o anchetă asupra tranzacţiei respective care a avut loc în perioada în care cardinalul italian Angelo Becciu, care a demisionat în urmă cu o săptămână, era adjunctul şefului secretariatului de stat, principalul minister al statului papal. Există suspiciuni că mai mulţi intermediari au obţinut sume nejustificate, posibil cu complicitatea unor subordonaţi ai cardinalului. Suma care s-a cheltuit este de 454 de milioane de euro. Mai mult de atât s-a descoperit că lipsesc chiar şi 20 de milioane de euro din contul personal al Suveranului Pontif.

RADOR
Foto: Pixabay