-

De la 1 ianuarie 2021, Marea Britanie nu mai face parte din Uniunea Europeană

Începând de astăzi, Marea Britanie nu mai face parte din Uniunea Europeană. Acest statut nou aduce schimbări majore în relaţia dintre Regatul Unit şi cetăţenii forului comunitar.

Schimbările cele mai importante îi vizează pe europenii care doresc să muncească sau să studieze în această ţară, după cum transmite corespondenta noastră la Londra, Aura Neag.
În Regatul Unit trăiesc 4 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene, între care şi aproximativ 600.000 de cetăţeni români. În marea lor majoritate, cetăţenii europeni au cerut şi primit dreptul de şedere post-Brexit, ceea ce înseamnă că drepturile lor sunt protejate. Situaţia este însă mult diferită pentru cetăţenii europeni care vor dori de acum înainte să se mute în Marea Britanie. Cei care doresc să lucrez în Marea Britanie vor avea nevoie de viză. Vizele vor trebui plătite şi vor fi acordate în baza unui punctaj care necesită ca aplicantul să aibă o ofertă de muncă de la o firmă britanică recunoscută pe un salariu anual de minim 25.600 de lire şi o bună cunoaştere a limbii engleze. Studenţii români şi europeni, care vor să înveţe în Marea Britanie începând din următorul an academic, vor avea şi ei nevoie de vize, iar taxele de şcolarizare vor fi considerabil mai mari. Până acum studenţie europeni plăteau aceleaşi taxe de şcolarizare ca şi colegilor britanici şi aveau acces la credite bancare pentru a-şi finanţa studiile. Cetăţenii Uniunii Europene care vor să viziteze Marea Britanie în scop turistic nu au nevoie de viză dacă şederea lor nu este mai lungă de 6 luni. Persoanelor care au condamnări penale mai mari de un an de închisoare, începând de astăzi, li se poate refuza intrarea în Marea Britanie.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite