-

Agrometeo

În acest interval se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal în aproape toată ţara, iar în zonele de câmpie va predomina o vreme caniculară. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva faza de maturitate lapte (100%), plantele aflându-se predominant la maturitatea ceară şi deplină (10-100%). Sfecla de zahăr va înregistra predominant îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi recoltarea la soiurile aflate la maturitatea tehnologică. La speciile pomi-viticole se vor semnala creşterea şi maturarea fructelor/boabelor, concomitent cu acumularea zaharurilor, iar la varietăţile de sezon aflate ...

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii ţări, chiar deosebit de caldă în zonele de câmpie sudice, vestice şi estice.La floarea-soarelui va fi posibilă definitivarea maturităţii ceară (90-100%), continuându-se totodată maturitatea deplină (10-100%) la nivelul întregii ţări, precum şi izolat recoltarea în zonele de câmpie. În cea mai mare parte a bazinelor specializate, sfecla de zahăr va parcurge creşterea şi acumularea zahărului în rădăcini. Culturile de cartof aflate la maturitatea tehnologică (10-100%) se vor recolta pe suprafeţe agricole extinse. De asemenea, în regiunile afectate de boli şi dăunători ...

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în majoritatea regiunilor. Porumbul va parcurge maturitatea în lapte, ceară şi deplină (20-100%), cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună și medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică. La sfecla de zahăr se vor continua îngroşarea axei hipocotile și acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof, creşterea tuberculilor, veştejirea/uscarea vrejilor și recoltarea la soiurile de vară. La pomii fructiferi se vor semnala creşterea și coacerea rodului, acumularea zaharurilor, precum şi recoltarea eşalonată a fructelor, în funcţie de atingerea maturităţii tehnologice. Viţa de vie din ...

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme ușor mai caldă decât în mod normal, în aproape toate zonele de cultură. Floarea-soarelui va parcurge fazele de maturitate în ceară şi deplină, în majoritatea zonelor de cultură. Funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva înflorirea și mătăsirea, continuându-se totodată maturitatea în lapte, ceară şi deplină. Sfecla de zahăr se va afla la alungirea/îngroşarea axei hipocotile, precum şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful va înregistra dezvoltarea tuberculilor, veştejirea/uscarea vrejilor și maturitatea tehnologică, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării. În toate plantaţiile, la seminţoase vor predomina ...