-

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9...20°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 14...25°C, în aproape toată țara. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 3...14°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 10...18°C, optimă parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată. Sunt posibile ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. Local în nordul și centru țării se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Izolat în nordul Olteniei și vestul Crișanei, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile menţionate, procesele vegetative la culturile de toamnǎ (rapiţă, orz şi grâu) aflate în primele faze de vegetaţie (germinare, rǎsǎrire şi înfrunzire) se vor desfăşura în general normal, îndeosebi în zonele cu o bună aprovizionare cu apă a solului şi în ritmuri uşor mai lente în restul teritoriului agricol. La hibrizii tardivi de porumb se vor finaliza lucrările de recoltare pe ultimele suprafeţe. În toate bazinele specializate, sfecla de zahǎr se va afla în fazele de maturitate tehnologicǎ, continuându-se de asemenea recoltarea. La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor înregistra maturarea fructelor şi a lemnului, recoltarea, precum şi îngǎlbenirea şi cǎderea frunzelor, în majoritatea plantaţiilor. Culturile de toamnǎ (rapiţă, orz, grâu) înfiinţate la începutul epocii optime vor parcurge germinarea, rǎsǎrirea şi apariţia primelor frunze (10-100%). Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta medie şi slabǎ, îndeosebi pe arealele agricole cu deficite de apǎ în sol. Lucrǎrile agricole de toamnǎ (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregǎtirea patului germinativ, semǎnat, etc.) se vor efectua în general normal.

Recomandări de specialitate

Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arǎturilor de toamnǎ; • Urgentarea lucrǎrilor de pregătire a patului germinativ şi a semǎnatului în epoca optimǎ, în special pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului; • Finalizarea lucrǎrilor de recoltare la produsele agricole de sezon de pe ultimele suprafeţe.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU