-

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8...21°C pe întreg teritoriul agricol, abaterile termice pozitive fiind de 1...11°C. Temperatura maximă a aerului va oscila între 13...26°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului se va situa între 2...16°C, în cea mai mare parte a ţării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsă între 9...18°C, favorabilă parcurgerii ritmurilor de creștere și dezvoltare ale culturilor de toamnă semănate până la această dată. Se prognozează ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole.

Caracteristici agrometeorologice

În stratul de sol 0-20 cm, conținutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local în centrul și sud-vestul țării, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Menţinerea deficitelor ridicate de umiditate în sol va determina efectuarea cu dificultate a lucrǎrilor agrotehnice în câmp, precum şi încetinirea proceselor de vegetaţie (germinare, răsărire, dezvoltarea primelor perechi de frunze) la culturile de toamnă. De asemenea, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bunǎ şi medie în semǎnǎturile efectuate în epoca optimǎ şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfǎcǎtoare cu apǎ a solului, respectiv medie şi slabǎ în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele agricole unde se vor semnala în continuare deficite de apǎ în sol. Sub aspect fenologic, speciile de orz şi grâu de toamnǎ se vor afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv germinare (70-100%), rǎsǎrire (50-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-70%). Cultura de rapiţă îşi va continua rǎsǎrirea (30-100%) şi creşterea primelor frunze (4-7 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol. În toate plantaţiile pomicole şi viticole se vor înregistra fazele de maturare a lemnului/coardelor, îngălbenirea şi cǎderea masivǎ a frunzelor, precum şi adaptarea la condiţiile de iernare. În general, lucrǎrile agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arǎturi, fertilizǎri, recoltare de pe ultimele suprafeţe) se vor efectua în condiţii relativ bune.

Recomandări de specialitate

Finalizarea lucrǎrilor de eliberare a suprafeţelor de resturile vegetale şi efectuarea arǎturilor adânci de toamnǎ;  Continuarea aplicǎrii îngrăşǎmintelor pe bazǎ de azot şi fosfor la culturile de toamnǎ;  Efectuarea lucrǎrilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU