-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 2...16°C, valori mai ridicate cu 1...6°C comparativ cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura maximă a aerului se va situa între 9...20°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va oscila între -8...12°C, la nivelul întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse între 6...14°C în toate zonele de cultură, limite favorabile continuării proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă. Sub aspect pluviometric se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în estul, sud-estul și sudul țării. Totodată, local vor fi condiții de producere a ceții asociată cu burniță.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), pe aproape întreg teritoriul agricol. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, local în nordul și centrul Transilvaniei, izolat în nordul Olteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod normal, asociat cu deficite accentuate de apă în sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), aflate în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi înfrunzire vor fi în continuare stânjenite. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge germinarea-răsărirea (30-100%), apariţia primelor frunze (10-80%) şi local înfrăţirea (10-35%), îndeosebi în culturile înfiinţate în epoca optimă. La speciile semănate după data de 20 octombrie 2018 vor predomina fazele de germinare şi răsărire (10-100%). Rapiţa se va afla la răsărire (40-100%) şi înfrunzire (4-10 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, plantele prezentând o uniformitate și vigurozitate medie și slabă. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, colorarea şi căderea masivă a frunzelor, în majoritatea plantaţiilor, acestea fiind în general bine adaptate la condițiile de iernare. Pe ansamblu, condițiile agrometeorologice vor permite desfășurarea lucrărilor agricole în câmp (eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale, arături de toamnă, fertilizări, etc.).

Recomandări de specialitate

Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă. Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă. Efectuarea lucrărilor de întreţinere (tratamente fito-sanitare, tăieri de întreţinere, arături, etc.) în plantaţiile pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU