-

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -6...6°C în majoritatea regiunilor agricole, limite apropiate de mediile climatologice. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -4...7°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, valori mai ridicate fiind posibile în sud-estul țării. Temperatura minimă a aerului se va situa între -8...6°C în toată ţara, izolat producându-se îngheț la sol. Se prognozează precipitaţii sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor. De asemenea, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va menține în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea zonelor de cultură ale țării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și local extremă) se vor înregistra pe suprafețe agricole extinse din sud-estul, sudul, vestul, local centrul și estul teritoriului agricol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă se vor desfăşura în general lent în aproape toate regiunile, exceptând zonele depresionare din Moldova şi estul Transilvaniei, unde se va menţine stadiul de repaus biologic. Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile înfiinţate după 20 octombrie 2018. Fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (20-100%), iar la cele tardive vor predomina răsărirea (65-100%), precum şi apariţia frunzei a treia (30-100%). Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din sudul, sud-estul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire (5-9 frunze), starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie. La pomii fructiferi şi viţa de vie se va menţine stadiul de repaus biologic în majoritatea plantaţiilor. În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice (arături, fertilizări, etc.) se vor desfăşura cu dificultate.

Recomandări de specialitate

Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole. Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU