-

Caracteristici meteorologice

Vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2...4°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C și -7...-2°C în restul intervalului, limite mai scăzute cu 1...5°C comparativ cu mediile climatologice. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -4...6°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între -10...2°C în toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol. Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor. Local, se pot înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul, estul și sud-estul Munteniei, sudul, estul, izolat în centrul, nordul și nord-estul Moldovei, sudul și centrul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În zilele cele mai reci, la speciile de toamnă se va menţine stadiul de repaus biologic, în aproape toate regiunile agricole. Totodată, pe fondul temperaturilor minime din aer scăzute, aparatul foliar la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă va putea fi afectat prin brunificări și degerături ale vârfului frunzelor, în special pe terenurile agricole fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă. Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea (65-100%) şi apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrunzirea şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări. Culturile de rapiţă înființate în epoca optimă se vor afla în faza de înfrunzire (5-9 frunze), plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu bună şi medie. În toate plantaţiile pomicole şi viticole se va înregistra în continuare starea de repaus vegetativ. Lucrările agricole specifice se vor putea efectua doar în zilele fără precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole. Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu, îndeosebi pe terenurile fără strat de zăpadă.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU