-

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal în cea mai mare parte a ţării, chiar deosebit de scăzut în nordul și centrul teritoriului. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -12...1°C, abaterile termice negative fiind de 1...6°C, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -8...3°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între -16...-1°C la nivelul întregii ţări, cele mai scăzute valori înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei, producându-se îngheț la sol. Se prognozează precipitaţii sub formă de ninsoare, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor. De asemenea, izolat vor fi condiții de producere a ceții asociată cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

Gradul de aprovizionare cu apă al solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică), se vor înregistra local în sud-estul, estul și sudul țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul regimului termic din aer şi sol mai scăzut decât în mod obișnuit, la speciile de rapiță, grâu și orz de toamnă, precum şi la cele pomi-viticole se va înregistra în continuare starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări. Totodată, în zilele cele mai reci, temperaturile minime din aer situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă (-10...-15°C) ale culturilor de toamnă vor determina deprecierea aparatului foliar prin brunificări și degerături ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe terenurile agricole fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă. În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la răsărire (65-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţire (10-100%) îndeosebi la speciile avansate fenologic. Rapiţa înființată în epoca optimă va înregistra faza de înfrunzire (5-9 frunze), în toate zonele de cultură. La pomii fructiferi și vița de vie se va semnala starea de repaus biologic, la nivelul întregii țări. În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole în câmp se vor desfășura cu dificultate.

Recomandări de specialitate

Administrarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere de toamnă şi organice în plantaţiile pomi-viticole. Lucrări de întreţinere (încorporarea gunoiului de grajd, arături, tăieri, etc.) în vii şi livezi. Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU