-

Caracteristici meteorologice

Vremea caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8...16°C, în prima parte a perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C și 6...13°C în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului va oscila între 9...20°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 2...11°C în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 8...17°C, favorabilă pregătirii patului germinativ în vederea semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă (ovăz, orzoaică, mazăre, borceag, sfecla de zahăr, cartof), precum şi la speciile prășitoare. Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în toate zonele de cultură. De asemenea, cantitățile de apă pot depăși 15...20 l/mp și izolat 30...40 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Dobrogea, Moldova, Banat și Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania și Muntenia, izolat în sudul Olteniei. Rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, în Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, local în vestul, nordul, centrul și sudul Munteniei, nordul, centrul și izolat în sud-vestul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea normală a proceselor biologice de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi pomi-viticole pe majoritatea suprafeţelor de cultură, iar în zonele depresionare ritmurile vegetative ale plantelor vor fi uşor mai lente. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă îşi vor continua fazele de înfrăţire şi alungire a tulpinii (10-100%), cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie. În culturile înfiinţate tardiv se vor înregistra formarea frunzei a treia (75-100%) şi înfrăţirea (40-100%), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu medie şi slabă. În Muntenia, Dobrogea şi Transilvania, cultura de rapiţă va parcurge predominant alungirea tulpinii (10-100%) şi apariţia inflorescenţelor (10-30%), în toate regiunile agricole ale ţării. În cea mai mare parte a plantaţiilor, la pomii fructiferi se vor semnala înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea, precum şi creşterea frunzelor. Viţa de vie îşi va definitiva faza de “plâns”, în special în podgoriile din jumătatea de nord a ţării, iar în restul teritoriului vor predomina înmugurirea şi dezmugurirea. Culturile de primăvară (orzoaică, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb, cartof, etc.) înfiinţate pe suprafeţe agricole restrânse îşi vor continua fazele de germinare, răsărire şi apariţie a primelor frunze. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările specifice campaniei agricole de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) se vor efectua în general normal, exceptând zilele cu precipitații.

Recomandări de specialitate

Continuarea şi chiar finalizarea însămânţării culturilor din prima epocă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă). Pregătirea patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat la culturile de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, cartof, porumb). Aplicarea îngrăşămintelor minerale şi foliare la cerealierele de toamnă. Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la speciile de câmp şi în plantaţiile pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU