-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, în acest interval va predomina o vreme normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 13...26°C, limite apropiate de normele climatologice, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului se va situa între 6...20°C, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului va oscila între 20...32°C, în majoritatea regiunilor. Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, local la începutul intervalului cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în sud-estul și izolat centrul și vestul țării, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă. Rezerva de umiditate în cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a regiunilor. În sud-estul teritoriului agricol, conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, atât procesele de coacere şi maturare la speciile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare se vor desfăşura pe ansamblu normal, pe majoritatea suprafeţelor agricole. În general, la speciile prăşitoare (porumb, floarea-soarelui) semănate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă. Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge maturitatea în lapte şi ceară (50-100%), precum şi maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea (10-40%). În culturile întârziate fenologic se va definitiva faza de înflorire (100%), continuându-se totodată, maturitatea în lapte şi ceară (10-100%). În majoritatea zonelor de cultură, rapiţa îşi va definitiva formarea boabelor în silicve (90-100%), plantele aflându-se predominant la maturitatea deplină (10-100%) şi începutul recoltării. La floarea-soarelui se vor continua creşterea aparatului vegetativ, formarea calatidiului (20-100%) şi înflorirea (10-60%), în cea mai mare parte a regiunilor. Funcţie de data semănatului, porumbul va parcurge înfrunzirea (10-20 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole, precum şi apariţia paniculului (10-50%) la hibrizii extratimpurii şi timpurii. Sfecla de zahăr va înregistra formarea rozetei de frunze şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-100%). În funcţie de data plantatului, la cartof se vor semnala creşterea lăstarilor laterali, îmbobocirea şi înflorirea (10-100%), precum şi formarea/creşterea tuberculilor (10-40%) la soiurile de vară. Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) se vor afla în fazele de creştere/dezvoltare a fructelor şi înfrunzire, în cea mai mare parte a plantaţiilor. Totodată, la soiurile timpurii de cireş, vişin şi cais se va continua recoltarea. În toate podgoriile, viţa de vie va parcurge înfrunzirea şi înflorirea, iar soiurile timpurii de masă, creşterea şi dezvoltarea intensă a boabelor. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale, tratamente fito-sanitare, recoltare) se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii bune.

Recomandări de specialitate

Continuarea efectuării tratamentelor fito-sanitare la speciile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole. Combaterea buruienilor prin erbicidări, praşile mecanice/manuale la culturile prăşitoare. Recoltarea, transportul şi depozitarea culturilor de toamnă şi fructelor de sezon.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU