-

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-o alternanță de zile normale cu intervale în care regimul termic al aerului va fi mai scăzut decât în mod obişnuit, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 13...23°C în zilele cele mai reci, abaterile termice negative fiind de 1...4°C și 17...25°C în restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului se va situa între 8...20 °C, pe întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 17...30 °C, la scara întregii ţări. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului în majoritatea regiunilor, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei. Totodată, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. În Dobrogea, sud-estul și izolat vestul și centrul țării se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, procesele de vegetaţie la culturile prășitoare şi speciile pomi-viticole vor evolua în general normal în aproape toată ţara, iar pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor vor fi mai intense. Lucrările de recoltare la orzul de toamnă se vor continua şi chiar finaliza în aproape toată ţara. În cea mai mare parte a zonelor de cultură, grâul de toamnă va parcurge maturitatea în ceară și deplină (30-100%), precum şi recoltarea. Sub aspect fenologic, la rapița ajunsă la maturitatea tehnologică se vor putea finaliza lucrările de recoltare. Cultura de floarea-soarelui semănată în epoca optimă îşi va definitiva formarea calatidiului (80-100%), continuându-se totodată înflorirea (10-100%) şi maturitatea ceară (10-50%). În toate regiunile agricole, porumbul va parcurge dezvoltarea aparatului foliar, apariția paniculului (50-100%), precum şi înflorirea și mătăsirea (10-100%). Starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la cele înfiinţate tardiv. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de creştere a frunzelor, precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar la cartof vor predomina creşterea tuberculilor, înflorirea şi veştejirea vrejilor (10-100%). La speciile pomicole de sâmburoase (cais, piersic, prun) vor predomina coacerea rodului şi recoltarea, iar la seminţoase se vor semnala creşterea fructelor/lăstarilor şi acumularea zaharurilor. În aproape toate podgoriile, viţa de vie se va afla la înfrunzire şi formarea/creşterea boabelor. Condiţiile agrometeorologice menţionate vor permite desfăşurarea în general normală a lucrărilor agricole în câmp, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării.

Recomandări de specialitate

Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la cerealierele de toamnă şi fructele de sezon. Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale. Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp şi pomi-viticole (combaterea bolilor şi a dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU