-

Caracteristici meteorologice

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a teritoriului, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 26...36°C, în majoritatea regiunilor. Temperatura minimă a aerului va oscila între 11...24°C, în cea mai mare partea a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei. Se întrevăd ploi locale, izolat sub formă de aversă, reduse cantitativ, însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura neirigată de porumb, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole. Conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și local apropiate de optim, pe suprafeţe extinse din Transilvania, local în centrul, vestul, nordul și nord-vestul Moldovei, nordul și nord-vestul Munteniei, nordul Olteniei, precum și în nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condițiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de dezvoltare şi maturare la culturile de câmp vor evolua mai intens, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30...32°C) vor determina în continuare răsucirea frunzelor în orele de amiază, uscarea parţială/totală a aparatului foliar şi forţări stadiale. Sub aspect fenologic, la cultura de floarea-soarelui se va înregistra maturitatea în ceară (20-100%) şi deplină (10-70%), în cea mai mare parte a regiunilor. În funcţie de data semănatului, agrotehnica aplicată şi gradul de precocitate al hibridului, porumbul va parcurge fazele de mătăsire (70-100%), maturitate în lapte și ceară (10-100%), precum şi deplină (10-30%), în toate zonele de cultură. Sfecla de zahăr se va afla la alungirea/îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful la dezvoltarea tuberculilor, veştejirea/uscarea vrejilor și maturitatea tehnologică, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării la soiurile de vară. La speciile pomicole vor predomina fazele de creştere şi coacere a rodului, acumularea zahărului în fructe, precum şi recoltarea la speciile ajunse la maturitatea de consum. În majoritatea podgoriilor, viţa de vie va înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii, maturarea boabelor și coacerea în „pârgă”. Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, etc), în zilele fără precipitații.

Recomandări de specialitate

Eliberarea terenurilor de resturile vegetale; • Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon. Continuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Lucrări de întreținere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie. Aplicarea irigaţiilor pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU