-

Caracteristici meteorologice

În primele zile ale perioadei va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în aproape toată ţara, iar în restul intervalului, valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 21...28°C în zilele cele mai calde, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C și 13...27°C spre sfârșitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va oscila între 18...36°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 7...22°C, în cea mai mare parte a țării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și izolat, căderi de grindină. De asemenea, local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și local extremă, se va semnala pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în centrul, estul, sudul și sud-estul Moldovei, nord-estul, estul, sud-estul, nordul și sudul Munteniei, sudul, sud-vestul, izolat estul Olteniei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina o evoluţie normală a proceselor fiziologice la toate culturile agricole, în cea mai mare parte a ţării. Starea de vegetaţie a speciilor prăşitoare se va menţine în general bună şi medie, iar în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi stânjenite. La grâul de toamnă înfiinţat în epoca optimă se vor continua lucrările de recoltare, iar în semănăturile tardive se vor înregistra fazele de maturitate în ceară şi deplină (30-100%). Cultura de rapiţă aflată la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole. Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui vor predomina fazele de formare a capitulului (50-100%), înflorirea (30-100%) şi începutul maturităţii în ceară (10-30%), la nivelul întregii ţări. Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul va înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv: formarea paniculului (20-100%), înflorirea şi mătăsirea (10-50%), iar izolat în zonele de câmpie, la hibrizii extratimpurii se va putea declanşa maturitatea în lapte (10-15%). În principalele bazine de cultură, la sfecla de zahăr se vor semnala înfrunzirea (70-100%), precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (30-100%). Cartoful pentru consum se va afla la creşterea tuberculilor şi înflorire (40-100%), în majoritatea zonelor de cultură. În toate plantaţiile, la speciile de seminţoase (măr, păr) predominante vor fi fazele de creştere a fructelor şi acumulare a zaharurilor, iar la sâmburoase (cais, piersic şi prun), maturarea fructelor şi recoltarea acestora. Viţa de vie din cea mai mare parte a podgoriilor va parcurge creşterea lăstarilor/frunzelor, precum şi dezvoltarea boabelor. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp (praşile mecanice/manuale, erbicidări, tratamente fito-sanitare, recoltare, etc.) se vor desfăşura în condiţii relativ bune.

Recomandări de specialitate

Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale. Continuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale). Aplicarea irigațiilor pe suprafețele agricole cu deficite de apă în sol din sud-estul țării.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU