-

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8...21°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C, în aproape toate regiunile. Temperatura maximă a aerului va oscila între 12...24°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 4...17°C la nivelul întregii țări, valori mai scăzute înregistrându-se în depresiuni, unde izolat vor fi condiții de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm se va încadra între 9...21°C, optimă parcurgerii ritmurilor de creștere și dezvoltare la rapiţă, orz şi grâu de toamnă. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, local nordul, nord-estul și estul Munteniei, estul și sudul Olteniei, izolat sud-estul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condițiile agrometeorologice prognozate, procesele de germinare, răsărire și înfrunzire la speciile de toamnă, se vor desfășura pe ansamblu în bune condiții. Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în cea mai mare parte a teritoriului agricol, respectiv medie și slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele unde se vor menţine deficite de apă în sol. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge germinarea (70-100%), răsărirea (40-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-60%). Funcție de data semănatului, rapița se va afla în fazele de germinare (70-100%), răsărire (30-100%) şi înfrunzire (6-8 frunze). În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr își va continua maturitatea tehnologică, extinzându-se suprafețele în curs de recoltare. La pomii fructiferi și viţa-de-vie din aproape toate plantațiile, se vor înregistra maturarea lemnului și colorarea/căderea fiziologică a frunzelor. Totodată, la varietăţile târzii va fi posibilă definitivarea lucrărilor de recoltare. Ca urmare, lucrările agricole în câmp vor evolua în general normal, în aproape toată ţara.

Recomandări de specialitate

Urgentarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon. Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă. Finalizarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă. Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă. Efectuarea lucrărilor de întreţinere (tratamente fito-sanitare, tăieri de întreţinere, arături, etc.) în plantaţiile pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU