-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, în acest interval va predomina o vreme normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3...13°C, limite apropiate de mediile climatologice, în cea mai mare parte a ţării Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 7... 17°C, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului se va situa între -1...10°C la scara întregului teritoriu agricol, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, unde izolat vor fi condiții de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 8...16°C în zonele de câmpie, favorabilă desfăşurării proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până în prezent. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, la începutul perioadei, cantităţile de apă pot depăşi 10-15 l/mp şi izolat, 15-20 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare , apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, local nordul, nord-estul și estul Munteniei, estul și izolat sud-vestul Olteniei, sud-estul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor evolua pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, iar în depresiuni, ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente şi izolat chiar stagnate temporar, în special în estul Transilvaniei. De asemenea, condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile proceselor de călire , atât a cerealierelor de toamnă, cât şi a speciilor pomi-viticole. Orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului îşi vor continua germinarea (80-100%), răsărirea (50-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi cerealierele semănate în epoca optimă din sudul şi vestul ţării, unde local, se va putea înregistra faza de înfrăţire (10-15%). Rapiţa înfiinţată în perioada optimă din Dobrogea, M untenia, Moldova şi Crişana va parcurge înfrunzirea (6-11 frunze), iar în culturile tardive se vor înregistra răsărirea (20-100%) şi creşterea aparatului foliar (5-9 frunze). La sfecla de zahăr se vor finaliza lucrările de recoltare, în toate bazinele specializate. Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, în majoritatea plantaţiilor. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor efectua în condiţii relativ bune.

Recomandări de specialitate

Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale. Efectuarea arăturilor adânci de toamnă. Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă semănate în perioada optimă. Lucrări de întreţinere (tratamente fito-sanitare, tăieri de întreţinere, arături, etc.) în plantaţiile pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU