-

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4...13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului se va situa între -1...15°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între -6...10°C, valori mai scăzute fiind posibile în nordul şi centrul ţării, producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol. Se întrevăd ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. În zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă, asociată cu burniţă.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Conținutul de apă din sol se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), în Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei, local nordul, nord-estul, estul, sudul, sud-estul și centrul Munteniei, sud-estul, sudul, estul, izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crișanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile biologice la speciile de toamnă se vor desfășura în general normal, în aproape toată ţara. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive. La orzul şi grâul de toamnă se vor semnala fazele de răsărire și apariţia frunzei a treia (20-100%), precum şi înfrăţirea (20-100%), îndeosebi în culturile înființate în epoca optimă și pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În funcție de data semănatului, cultura de rapiţă va parcurge înfrunzirea (8-13 frunze), uniformitatea și vigurozitatea plantelor fiind în general bună şi medie. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla în stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări. În cea mai mare parte a zonelor de cultură, lucrările agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături în vii şi livezi, etc) vor fi întrerupte temporar, în special în zilele cu precipitații.

Recomandări de specialitate

Definitivarea arăturilor adânci de toamnă. Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnǎ semănate în epoca optimă. Lucrǎri de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU