-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între -3...11°C în primele zile, mai ridicată cu 1...9°C în raport cu normele climatologice şi -5...4°C spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, la scara întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va situa între -2...13°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -7...8°C în aproape toată țara , cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiții de producere a înghețului la suprafața solului. Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate. De asemenea, în zonele de câmpie vor fi condiţii de producere a ceții, asociată cu burniţă.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate zonele de cultură. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra local în estul, sud-estul și centrul Dobrogei, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, pe fondul scăderii regimului termic din aer şi sol, procesele de vegetație ale culturilor de câmp vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepția zonelor depresionare, unde se va menţine stadiul de repaus biologic. În funcție de data semănatului, orzul și grâul de toamnă vor parcurge fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire ( 10-100%) în majoritatea regiunilor , cu o uniformitate și vigurozitate a plantelor bună și medie, respectiv medie și slabă la culturile înființate tardiv . Sub aspect fenologic, la rapiță se va înregistra înfrunzirea (9-13 frunze), la nivelul întregii țări. Pomii fructiferi și vița-de-vie se vor afla în starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a plantațiilor, speciile prezentând o bună rezistenţă la condiţiile de iernare. Lucrările în câmp se vor desfășura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitații.

Recomandări de specialitate

Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie. Aplicarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă. Efectuarea lucrǎrilor de întreţinere în vii şi livezi.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU