-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într- un proces de încălzire treptată, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -9...2°C în prima parte a intervalului, limite apropiate de mediile climatologice şi -4...10°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între -7...12°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între -10...8°C, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile nordice şi centrale, local producându-se îngheţ la sol. Se întrevăd precipitații predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Totodată, în zonele joase și de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată), izolat în centrul Dobrogei și nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, la culturile de câmp se va înregistra starea de repaus biologic, la nivelul întregii țări. De asemenea, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol de la începutul intervalului, la speciile de toamnă semănate tardiv, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial, se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături). Sub aspect fenologic, culturile de orz și grâu de toamnă se vor afla la răsărire, formarea frunzei a treia și înfrățire (10-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol. Rapița va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), cu o stare de vegetație a plantelor în general medie și bună, îndeosebi în semănăturile efectuate în perioada optimă. La speciile pomicole și viticole din majoritatea plantațiilor se va menține stadiul de repaus vegetativ. Totodată, lucrările agricole specifice se vor desfăşura cu dificultate.

Recomandări de specialitate

Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie. Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă, precum şi a celor organice în vii şi livezi.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU