-

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina o alternanță de zile calde, cu perioade în care regimul termic al aerului va fi în general apropiat de normele climatologice, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -5...6°C, în zilele cele mai calde abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C și -6...2°C, în restul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -4...10°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -8...3°C în majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, local producându-se îngheţ la sol. Sunt prognozate precipitații mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoțite de intensificări ale vântului, iar izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra izolat în centrul Dobrogei și nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus biologic, pe aproape întreg teritoriul agricol. Totodată, în zilele cele mai calde, la cerealierele de toamnă se vor putea înregistra reluări lente ale proceselor de vegetaţie, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării. Funcţie de data semănatului, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%). Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra înfrunzirea (8-12 frunze), pe toate suprafeţele cultivate. În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa-de-vie îşi vor continua repausul vegetativ, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate la condiţiile de iernare. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice acestei perioade (tăieri în vii şi livezi, fertilizări, tratamente fito-sanitare) vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate

Controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole. Administrarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi. Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la cerealierele de toamnă.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU