-

Caracteristici meteorologice

În primele zile ale perioadei va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, după care, se va produce o încălzire treptată în evoluţia regimului termic, acesta devenind în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării . Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -11...0°C la începutul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1...6°C şi -7...6°C în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între -6...12°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va oscila între -16...3°C în majoritatea regiunilor , valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol. Se întrevăd precipitații mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, vor fi condiţii de producere a ceții, local asociată cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregii țări.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole se va înregistra stadiul de repaus biologic, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Totodată, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, la rapiţă, orz şi grâu se vor putea produce vătămări ale aparatului foliar (arsuri, necroze ale vârfului frunzelor), în special pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial. De asemenea, la cerealierele de toamnă, datorită alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol se poate semnala fenomenul de “descălţare” a plantelor. Sub aspect fenologic, orzul şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), la scara întregii țări. La rapiță se va continua dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), cu o stare de vegetație a culturilor pe ansamblu medie şi slabă. În aproape toate plantațiile, speciile pomi-viticole își vor menține stadiul de repaus vegetativ. Ca urmare, în zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate

Controlul biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie. Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole. Administrarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă. Efectuarea lucrărilor agricole specifice pentru protecţia la îngheţ, atât la culturile de câmp (tăvălugire), cât şi la speciile pomi-viticole (muşuroire).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU