-

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 1...13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va situa între 4...18°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -5...8°C în aproape toată țara, determinând producerea îngheţului superficial la sol. Sunt prognozate ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, vor fi condiţii de producere a ceții, izolat, asociată cu burniță și depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe întreg teritoriul agricol al țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, regimul hidro-termic din aer şi sol va fi în general favorabil reluării treptate a proceselor fiziologice ale speciilor de câmp, îndeosebi în zonele de câmpie. De asemenea, la cerealierele de toamnă, izolat, datorită alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol se va putea semnala fenomenul de “descălţare” a plantelor. Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), iar la culturile înfiinţate după 20 octombrie 2020, se vor înregistra răsărirea şi formarea frunzei a treia (25-100%), în cea mai mare parte a ţării. Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla la înfrunzire, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum și o densitate redusă. La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va continua starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile. Lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi etc.) se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Efectuarea controlului biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie. Administrarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă. Lucrări de întreţinere (tăieri, fertilizări cu îngrăşăminte organice) în vii şi livezi.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU