-

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului în general normal , în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -4...7°C, valori apropiate de mediile climatologice, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -1...10°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -7...4°C în cea mai mare parte a teritoriului, determinând producerea îngheţului superficial la sol. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, cantităţile de apă pot depăşi izolat, 10-25 l/mp, iar în zonele de câmpie vor fi condiții de producere a ceții.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe întreg teritoriul agricol al țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, la culturile de câmp, procesele de creştere şi dezvoltare se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiții, îndeosebi în zonele de câmpie. De asemenea, în nordul şi centrul țării, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua lent, local fiind posibilă semnalarea stării de repaus biologic. În funcție de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă își vor continua fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), pe majoritatea suprafețelor agricole. Starea de vegetaţie a culturilor va fi în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănaturile efectuate tardiv. Rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (8-12 frunze) la nivelul întregii țări, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu medie şi slabă, îndeosebi pe terenurile agricole afectate de temperaturile scăzute din intervalele precendente. La pomii fructiferi se va menține starea de repaus vegetativ, iar local pe terenurile cu expoziţie sudică se va putea declanşa faza de umflare a mugurilor de rod. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie se va afla în stadiul de repaus biologic. Lucrările agricole de sezon (arături, tăieri în plantaţiile pomicole şi viticole, fertilizări faziale, etc), se vor desfășura pe ansamblu normal, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie; • Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă; • Continuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) în vii şi livezi; • Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară; • Declanşarea pregătirii patului germinativ pentru semănatul culturilor din prima urgență (mazăre, lucernă, borceag, etc.).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU