-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între -2...8°C în prima parte a intervalului, limite apropiate de normele climatologice și -4...5°C în restul zilelor, mai scăzută cu 1...4°C în raport cu mediile multianuale, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 0...10°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -8...5°C în toată țara, local determinând producerea îngheţului la sol. Sunt posibile precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în toată țara.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole vor evolua lent, în cea mai mare parte a ţării. În zonele depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, izolat se va putea înregistra stadiul de repaus biologic. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi în continuare medie şi bună, îndeosebi la cele înfiinţate în epoca optimă. În semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabă, iar densitatea redusă. Orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (50-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (8-12 frunze). La pomii fructiferi se va semnala umflarea mugurilor de rod în cea mai mare parte a plantaţiilor, cele mai avansate fiind speciile extratimpurii şi timpurii. Viţa-de-vie îşi va continua repausul biologic, în aproape toate podgoriile. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima epocă, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate

Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor din prima urgenţă (mazăre, lucernă, borceag, etc.), în special în zonele de câmpie. Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă. Continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare). Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU